Co týden dal?

17.09.2004 | , Finance.cz
Press centrum


Je konec týdne a my vám přinášíme tradiční souhrn nejdůležitějších událostí z domova, ze světa a také novinky z našeho serveru. Nechte se zlákat a přečtěte si o tom, co se děje kolem vás...

Posledních 7 dní ve světě
Celosvětové hospodářské oživení pokračuje, ale tvůrci měnové politiky budou muset být nadále ostražití kvůli inflačním rizikům, uvedli v pondělí guvernéři centrálních bank skupiny G10.

Srí Lanka se snaží přijít na kloub záhadnému zmizení svého "národního házenkářského týmu", jenž odcestoval do Německa. Není to však nikterak snadný úkol - tento ostrovní stát totiž žádné mužstvo nemá. Třiadvacetičlennému "týmu" se podařilo ošálit německou ambasádu v Kolombu a získat víza na měsíční turné s platností od 8.září, uvedla ve čtvrtek úřadující německá velvyslankyně Heidi Jungová.

Belgičanka Kim Clijstersová a Australan Lleyton Hewitt uzavřou v únoru v Austrálii sňatek. Po svatbě Andre Agassiho a Steffi Grafové tak vznikne druhý manželský pár tvořený špičkovými tenisty. Clijstersová na svých internetových stránkách ve čtvrtek uvedla, že po svatbě bude následovat večírek pro blízké přátele, který proběhne na belgickém zámku.

Světové ceny ropy v pátek po poledni rostly. Trh jde nahoru kvůli přerušení těžby v Mexickém zálivu kůvli hurikánu Ivan, a kvůli obavám, že by další bouře mohla zbrzdit dovoz černého zlata do USA. Říjnové futures na lehkou americkou ropu posilovaly ve 14:00 o 61 centů na 44,49 dolaru za barel, futures na ropu Brent přidávaly 75 centů na 41,50 dolaru za barel.

...více informací naleznete na stránce www.finance.cz/reuters .

Posledních 7 dní doma
Německý koncern Robert Bosch oznámil, že postaví v areálu svého závodu v Českých Budějovicích nové vývojové a technologické centrum za 130 milionů korun. Robert Bosch působí na jihu Čech od roku 1992 a dodává komponenty pro přední automobilové výrobce.

Stát zaplatí elektrárenské společnosti ČEZ za 34 procent v přenosové soustavě ČEPS celkem 7,09 miliardy korun, uvedl v pondělí mluvčí Ministerstva financí Marek Zeman. Finální cena je vyšší, než byl původní hrubý expertní odhad 6,5 miliardy korun.

Trojice českých mobilních operátorů dostala pokutu v úhrnné výši 44 milionů korun za zakázané dohody o výlučném vzájemném propojení sítí, uvedl ve čtvrtek Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Antimonopolní úřad dodal, že Eurotel zaplatí 22 milionů korun, T-Mobile Czech Republic 12 milionů a Český Mobil 10 milionů za to, že smluvně zabránily propojovat hovory pomocí třetí strany.

Téměř dvě miliardy korun vyplatí na dividendách největší středoevropský pivovar Plzeňský Prazdroj, uvedla dnes agentura ČTK. Akcionáři (těch je díky fůzi Prazdroje, Radegastu a Velkopopovického kozla 56.000) tak získají sto procent nominální hodnoty akcií, která činí 1000 a deset korun.

Auto bezpečnostní agentury Securitas ČR převážející peníze přepadl ve čtvrtek ráno neznámý lupič ve Frenštátě pod Radhoštěm. Ve voze stojícím na parkovišti před prodejnou Hruška bylo podle agentury ČTK až 20 milionů korun.

... více zpráv z domova naleznete na www.finance.cz/reuters

Posledních 7 dní na našem serveru
Připravili jsme pro vás "Firemní rozcestník", který vám zkrátí vyhledávání jakýchkoli finančních informací. Tento rozcestník naleznete v sekci FIRMY uprostřed stránky. Pro lepší přehlednost jsme pro vás dále v sekci FIRMY připravili nový modul "Klíčové informace". Najděte si zde vše potřebné o firmách a pro firmy.

Máme pro vás také nové tři nové kalkulátory. První je inovovaný kalkulátor životního minima a najdete jej na této stránce. Druhou novinkou je kalkulátor nároku na sociální dávky, konkrétně na přídavek na dítě. Spočítejte si, zda máte na tento přídavek nárok. Poslední novinkou je specialita pro podnikatele. Kalkulátor operativního leasingu vytvořený ve spolupráci se společností Business Lease.

Penzijní připojištění je stále oblíbenější. Přímoúměrně s oblibou roste i profit penzijních fondů. A který že je největší? Který má největší tržní podíl? Sledujte novinky v sekci Penze!

Stále aktuální data, stále nová a nová čísla. To je sekce Ekonomika. Každý týden aktualizujeme všechny důležité makroekonomické údaje i další čísla, která jistě využijete ke své práci. Vše v přehledných tabulkách s možností tisku.

TIP On-line prodeje: Začněte spořit dětem na vlastní bydlení. Stavební spořitelna České spořitelny, a.s. nabízí pro děti a mladé do 18 let prémii až 1000,-Kč ke každé smlouvě, která bude uzavřena do 31.12.2004. Stavební spoření lze sjednat on-line v našem prodejním centru.

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít:

STAVEBNÍ SPOŘENÍ = výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ = bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50% měsíčního příspěvku zpět!!!

Poradenství
Podívejte se, na co se tento týden ptal jeden z mnoha návštěvníků našeho poradenského centra.

Otázka: „Byl jsem v prodleni s prevzetim nekolika listinnych akcii, ktere byly nyni prodany v nedobrovolne drazbe, kterou navrhl emitent, o cemz jsem byl informovan Protokolem o provedene drazbe. Zajima mne, zda dostanu odpovidajici financni podil automaticky, nebo zda a jakou formou musim vznest narok."

Odpověď: „Společnost by výplatu dotčené osobě měla provést bez zbytečného odkladu. Pokud dotčená osoba nebo místo jejího výskytu není známo, má povinnost výtěžek uložit do..."

Celou odpověď naleznete zde.

Fintriky
Také tento týden (stejně jako minulý) jsme se věnovali posílání peněz a to nejen po česku, ale i do zahraničí. S pomocí našich Fintriků si jistě najdete ten pro vás nejlepší a nejvýhodnější způsob nouzového poslání financí. Podívejte se do naší pravidelné rubriky finančních tipů a triků na to, který způsob je výhodný a který nikoli.

Anketa
V pravidelné týdenní anketě jsme se vás od pondělního rána ptali, jestli ještě letos pojedete na dovolenou. Přesto, že 30 % z vás se už nikam nechystá, je potěšující a celkem zajímavé, že plných 70 % odpovědí bylo kladných. Ano, 70 % našich čtenářů ještě vyrazí odpočívat na hory nebo za sluníčkem. A zde jsou úplné výsledky:

  • Ano, ještě teď v létě (22%)
  • Ano, ale až na podzim (24%)
  • Ano, pojedu v zimě na hory (25%)
  • Ne, už nikam nepojedu (30%)

 

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum