Crestyl: Developeři loni v Praze prodali o 88 nových bytů více

11.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. února (ČTK) - Developeři v Praze loni prodali celkem 5534 nových bytů, což je meziročně o 88 bytů více. Počet nabízených bytů na konci roku 2013 klesl o 16 procent na 6152 bytů v 356 projektech. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti REAS zaměřené na pražský rezidenční trh, kterou dnes zveřejnila developerská společnost Crestyl.

Z analýzy také vyplývá, že developeři loni v hlavním městě dokončili 4265 bytů. "Z našich údajů vyplývá, že 81 procent všech bytů dokončených v roce 2013 developeři již prodali. Z bytů, které se dokončí v první polovině tohoto roku, mají firmy kupce již pro 63 procent z nich. Zdaleka ne všechny nabízené byty jsou tak ležáky, tedy byty, které developeři dokončili před více než dvěma lety - těch je pouze deset procent," prohlásil obchodní ředitel developerské skupiny Crestyl Radim Sayed a zdůraznil, že téměř 70 procent nabízených bytů je ještě ve výstavbě či dokonce teprve pouze na papíře.

Letos by podle Crestylu měli developeři v Praze dokončit přes 4600 nových bytů. "Nových bytů se v Praze již několik let po sobě staví méně, než kolik se jich prodá. Kvůli krizi omezila řada developerů své plány, někteří dokonce zkrachovali. Poptávka lidí po nových bytech se ale nastartovala rychleji, než se čekalo, a připravit a postavit bytový projekt přeci jen nějaký čas trvá," poznamenal Sayed s tím, že i letos se prodá více bytů, než se jich postaví. "Lidé tak mají stále omezenější výběr," dodal Sayed.

Developeři loni v Praze podle Ekospolu prodali celkem 5015 nových bytů, což je meziroční růst o 24,9 procenta. Trigema eviduje celkem 5033 nových bytů, tedy meziročně o deset procent více. Podle společnosti Skanska Reality prodeje loni vzrostly meziročně o pět procent na 4972 prodaných nových bytů. Rozdílná čísla způsobuje odlišná metodika, kterou jednotlivé společnosti používají.

Největší zájem byl loni o byty s dispozicí 2+kk, jejichž podíl na celkových prodejích podle Trigemy dosáhl 38 procent. Byty 3+kk měly 26procentní podíl a 1+kk 19procentní. Více než polovina bytů (52 procent) se prodala za cenu v rozmezí 45 až 60 tisíc korun za metr čtvereční. Levnější byty s cenou do 45 tisíc korun za metr čtvereční činily 24procentní podíl na celkových prodejích. Zdánlivý pokles cen bytů způsobuje to, že nejvíce se prodávají levnější byty v takzvaných lowcostových projektech dvojice největších developerů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK