Pojišťovny odhalily podvody za miliardu, meziročně o dvě pct víc

18.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. února (ČTK) - Pojišťovny prokázaly loni pojistné podvody za více než miliardu korun, což je o dvě procenta více než předloni. Celkem prověřovaly přes 10.600 podezřelých případů, meziročně o 73 procent více. ČTK o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven.

 

"V loňském roce pojišťovny šetřily podstatně více případů podezřelých ze spáchání pojistného podvodu, průměrná výše jejich škody však byla nižší," uvedl specialista na prevenci pojistných podvodů asociace Ondřej Karel.

Nejvíce případů pojistného podvodu odhalily pojišťovny v pojištění motorových vozidel. Po předloňském meziročním poklesu narostl počet šetřených případů o více než 82 procent. Výše prokázané hodnoty se přiblížila hranici 400 milionů Kč.

Největší objem prokázaných hodnot přesahující 458 milionů Kč byl dosažen v pojištění majetku a odpovědnosti. Je to sice o 19 procent méně než v roce 2012, nicméně předloňské výsledky v této oblasti ovlivnilo zejména odhalení jednoho případu závažného pojistného podvodu, u kterého přesáhla prokázaná hodnota částku 100 milionů Kč, vysvětlil Karel.

Nejvyššího meziročního nárůstu prokázané hodnoty, a to na více než dvojnásobek, dosáhly pojišťovny v pojištění osob. Zde šetřily 2214 případů pojistného podvodu, tedy o 70 procent meziročně více, a prokázaly hodnotu přes 227 milionů Kč. Šlo o pojistné podvody ze životního a úrazového pojištění, ale také náhrady léčebných výloh u cestovního pojištění.

"Pojištění osob je z hlediska páchání pojistného podvodu přitažlivý nikoli pouze pro klienty pojišťoven, ale také pro pojišťovací zprostředkovatele. Dle odhadu členů asociace připadá 70 procent prokázané hodnoty v tomto segmentu na pojistné podvody spočívající v neoprávněném vylákání zprostředkovatelské provize životního pojištění, které páchají pojišťovací zprostředkovatelé sami nebo v součinnosti s klienty," upozornil Karel.

Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí. Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Soud může za spáchání pojistného podvodu udělit maximálně desetiletý trest.

Oblast pojištění počet případů nároková plnění (v milionech Kč) prokázaná hodnota (v milionech Kč) vozidel 7047 626 398 přepravy 10 2 2 majetku a odpovědnosti 1353 869 459 osob 2214 259 228 celkem 10.624 1,757 1,087

Zdroj: ČAP

Štítky:

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK