Kovařík: Česká zbrojovka není jen výrobcem zbraní, ale i vysoce přesných strojírenských součástí

21.02.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dívka má pod andělskými křídly zavěšené dvě pistole – to je nové logo společné českobrazilské firmy CZ–Brasil. „Brazílie je velmi perspektivní zemí pro vývoz,“ zdůrazňuje generální ředitel Zbrojovky Uherský Brod Lubomír Kovařík v rozhovoru pro Finance.cz. Česká zbrojovka loni dosáhla obratu 2,8 miliardy korun.

Zbrojovka je naším významným exportérem. Na které trhy jste zaměřeni?

Zajímavé je například naše angažmá v Brazílii. Na Mezinárodní výstavě obrany a bezpečnosti LAAD 2013 v Rio de Janeiro jsme loni v dubnu představili projekt CZ-Brasil. Cílem je rozběhnout v Brazílii výrobně-montážní závod zaměřený na produkci nové služební pistole CZ P-07. Tento projekt se těší velké podpoře ze strany úřadů brazilského státu Santa Catarina i samosprávy ve městě Pomerode. Tam vzniká montážní linka s kapacitou až 90 tisíc pistolí ročně – všechny tyto produkty jsou určeny výhradně pro brazilský trh.

Jak se zbrojovce dařilo ekonomicky v loňském roce?

Česká zbrojovka dosáhla loni opět nárůstu tržeb, který činí 31 procent na cca 2,8 miliardy korun obratu s provozním ziskem zhruba 300 milionů. V následujících letech plánujeme růst příjmů až k hranici 4,1 miliardy v roce 2017. Naše společnost není jen výrobcem zbraní, ale i vysoce přesných strojírenských součástí pro automobilový a letecký průmysl. Tato část tvoří asi pětinu tržeb.

Jaké zbraně vyrábíte?

Pro ozbrojené složky čtyři základní druhy pistolí, dva druhy obranných samopalů typu škorpion, pak útočné pušky ve dvou velikostech a dvou rážích a odstřelovací pušky ve dvou velikostech. To je polovina produkce. Druhou polovinu tvoří palné zbraně, tedy pistole, kulovnice, brokovnice, malorážky, vzduchovky pro lovce a sportovce.

Kdo byl na vojně za socialismu, důvěrně zná samopal vzor 58, výsadkáři měli škorpiony vzor 61. Ještě je vyrábíte?

Obojí se vyrábělo v Uherském Brodě. Podle vojenské terminologie to, co jsme z vojny znali jako samopal, je útočná puška. Rozdíl mezi samopalem a puškou je v tom, že samopal je v automatickém režimu na pistolové náboje, útočná puška je na puškové náboje. Puška vzor 58 byla výborná zbraň, vyráběla se v letech 1958 až 1985, celkem zhruba milion kusů. Kromě československé armády měla tuto zbraň ve výzbroji i vietnamská armáda. V české armádě se dosud používá, i když se více než dvacet let nevyrábí. Armáda postupně dává do užívání zakonzervované zbraně ze svých skladů. Nyní tyto pušky končí, českou armádu přezbrojujeme.

Jak probíhá přezbrojení?

První etapa končí letos, byla zahájena v roce 2009. V rámci této etapy jsme během čtyř let české armádě dodali zhruba 8000 pušek ČZ 805 Bren, 5500 pistolí a několik set kusů škorpionů. Přezbrojena byla polovina armády, především útočné složky. Celkové přezbrojení má být dokončeno do roku 2020, naší armádě dodáme zhruba 19 tisíc útočných pušek, 13 tisíc pistolí a tisíc škorpionů. Roční kapacita fabriky je více jak 200 tisíc zbraní, z pohledu objemu není dodávka pro českou armádu příliš velká. Na druhou stranu to je výrazná a dobrá reference, pokud jdeme do zahraničí. Pokud se ucházíme o dodávky v jiné zemi, tak základní otázka zní – používá vaše armáda vaše zbraně? Teprve potom s námi začnou jednat.

Jak se zbraně prodávají?

Složitě, trh zbraní je relativně uzavřený. Navíc počet zbraní, které se každoročně prodávají, se nezvyšuje. Musíte zaujmout. Designem, funkčností, vyšší užitnou hodnotou, cenou. Pokud splníte tyto atributy a zaujmete nové zákazníky, pak je rozhodující, jak rychle jste schopen dodat to, co se zákazníkům zalíbí. A vaše nabídka musí být komplexní. Automaticky se předpokládá určitá životnost, váha, míra flexibility. Jde o zbraňové systémy, ne pouhé zbraně, systémy, které zahrnují i optické přístroje. Musí být natolik flexibilní, aby vojáci mohli velmi rychlým způsobem měnit toto příslušenství, noční vidění za kolimátor, aby si na zbraň mohli dát granátomet, laserový ozařovač a podobně. A k dodávce musíte zajistit servis, zaškolení.

Promítáte zájemcům filmy o vašich zbraních ničících teroristy, jak to ukazuje každý americký thriller o obchodu se zbraněmi?

Ne, to vůbec ne, realita je jiná. Ozbrojené složky vypisují tendry. Jsou velmi transparentní, do nich se přihlásí pět, deset celosvětových firem. Existuje naprosto standardní systém zkoušení zbraní, kde se prokazují jejich vlastnosti. Přesnost, rychlost střelby, hmotnost, odolnost proti vysokým a nízkým teplotám, odolnost proti blátu, sněhu, písku, vodě a tak dál. V případě, že uspějete v tomto tendru a vaše cena je pro zákazníka akceptovatelná, přejde to do druhé fáze, kdy se kontrahuje příslušná dodávka. Pak nastoupí třetí fáze, kdy kontrakt plníte.

Kolik investujete do vývoje zbraní, jak sledujete konkurenci?

Formou benchmarkingu porovnáváme různé ukazatele zbraní, které má konkurence. V technických složkách firmy v současnosti pracuje 110 lidí, do technické podpory, výzkumu a vývoje investujeme desítky milionů korun. Věnujeme se i novým materiálům, některé části zbraní už jsou plastové, z vysoce tvrzených polymerů...

Proto, aby zbraň na letišti prošla detektorem kovů?

Ne, zbraň se nedá pronést do letadla, podle mého názoru bude zbraň vždy obsahovat určité kovové části. Jde o to, že uživatelské vlastnosti plastů jsou mnohem lepší, než byly před několika lety, výrobní náklady jsou nižší, má to vliv i na hmotnost. Životnost je přitom zaručena..

Kolik stojí vaše lovecké zbraně?

Kulovnice asi 20 tisíc korun, brokovnice od 15 tisíc výš.

Jakou nejdražší zbraň jste vyrobili?

Byla to kulovnice, stála několik set tisíc korun, je jediná na světě. Má velmi kvalitní a velmi drahé materiály, drahé kovy nejvyšší ryzosti, drahá a kvalitní dřeva, je dělaná na zakázku, má specifickou ráži. Jsou tam motivy i materiál, který si arabský zákazník zvolil.

Kdo byl zákazníkem?

Není tajemstvím, že máme velmi dobré vztahy s kriálovskou jordánskou rodinou. Do Jordánska jsme jen v roce 2013 dodali 16 rytých kulovnic CZ 5550 s originálním bohatým zdobením. Další, sedmnáctá kulovnice pak byla objednána jako osobní dar krále Abdulláha II jeho bahrajnskému protějšku, králi Hámidu ibn Ísa al-Chalífovi. Tato unikátní kulovnice byla zdobena rytým portrétem krále Hámida. Ale i v České republice je několik uživatelů na zakázku vyrobených loveckých zbraní, které se mohou hravě srovnávat s výše uvedenými.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU