Co týden dal?

24.09.2004 | , Finance.cz
Press centrum


Po vstupu do EU je práce v jiných zemích EU komplikovanější, EU zvažuje zahájení přístupových jednání s Tureckem, poslanci podpořili daňové slevy na děti a společné zdanění manželů, ...

Posledních 7 dní ve světě

V celé Evropské unii se v současné době diskutuje o tom, jak by se měla Evropská rada postavit k otázce, zda zahájit přístupová jednání s Tureckem. Evropská unie totiž v prosinci roku 1999 v Helsinkách prohlásila Turecko za kandidátskou zemi pro vstup do unie, a to na základě stejných kritérií, jaká jsou aplikována na ostatní kandidátské země. O tři roky později v Kodani se rada v návaznosti na své rozhodnutí z Helsinek shodla, že pokud v prosinci 2004 na základě zprávy a doporučení Evropské komise rozhodne, že Turecko plní kodaňská politická kritéria, zahájí s ním unie bez prodlení přístupová jednání.

Po vstupu do EU je pohyb pracovníků přes hranice při práci v zahraničí paradoxně obtížnější. Nový zákon o zaměstnanosti a změny v zákoníku práce, které nabudou účinnosti 1. října 2004, vyvolávají značné otazníky. Podle současného výkladu tyto zákony nově vyžadují, aby dočasná přidělení zaměstnanců jak v rámci České republiky ("ČR"), tak i do zahraničí byla prováděna pouze na základě příslušného povolení ke zprostředkování zaměstnání vydaného Ministerstvem práce a sociálních věcí. Nejenže mateřské společnosti se sídlem mimo ČR musí obecně získat povolení k tomu, aby mohly své zaměstnance vyslat do ČR, ale totéž se vyžaduje i od českých firem, pokud chtějí vyslat své pracovníky například do ústředí v zahraničí.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters


Posledních 7 dní doma

Poslanci ve čtvrtek (23.9.2004) podpořili daňové slevy na děti a společné zdanění manželů. Pokud nová úprava daní projde i v druhém a třetím kole, začne platit už od prvního ledna roku 2005. Na této změně daní vydělají především rodiny s nízkými a průměrnými příjmy a rodiny, kde je velký rozdíl mezi příjmy obou manželů. Na druhou stranu na této změně daní prodělají rodiny, kde oba rodiče vydělávají téměř stejně a aspoň jeden z nich má plat přes 26 tisíc korun měsíčně. 

Unionistický poslanec Zděněk Kořistka oznámil, že podle analýzy detektoru lži nelhal, když obvinil Marka Dalíka (tajemníka předsedy ODS Mirka Topolánka) a lobbistu Jana Večerka z pokusu o desetimiliónový úplatek. Naopak Marek Dalík a Jan Večerek tvrdí, že lže Kořistka a výsledky zkoušky lži označili za zmanipulované.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters


Posledních 7 dní na našem serveru

Připravili jsme pro vás zcela nový formulář cestovní příkaz. Formulář není možné stáhnout do vašeho počítače, ale můžete si formulář cestovního příkazu vyplnit a vytisknout.
Tip pro vás: Zaregistrujte se do našeho věrnostního systému a uložte si vzory všech cestovních příkazů. Nebudete tak muset vyplňovat opakující se údaje z vašich pracovních cest.

Máme pro vás také tři nové kalkulátory. První je inovovaný kalkulátor životního minima a najdete jej na této stránce. Druhou novinkou je kalkulátor nároku na sociální dávky, konkrétně na přídavek na dítě. Spočítejte si, zda máte na tento přídavek nárok. Poslední novinkou je specialita pro podnikatele. Kalkulátor operativního leasingu vytvořený ve spolupráci se společností Business Lease.


On-line prodej

TIP On-line prodeje: Začněte spořit dětem na vlastní bydlení. Stavební spořitelna České spořitelny, a.s. nabízí pro děti a mladé do 18 let prémii až 1000,-Kč ke každé smlouvě, která bude uzavřena do 31.12.2004. Stavební spoření lze sjednat on-line v našem prodejním centru.

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít:

STAVEBNÍ SPOŘENÍ = výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ = bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50% měsíčního příspěvku zpět!!!


Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme do oblasti investic.

Otázka: "Dobrý den. Mám 1.200.000 Sk v bance na Slovensku. Prosím o radu, zda mám všechny peníze převést do Čech nebo jenom část a jak investovat. Mohu je investovat cca na 5 let. Chtěla bych zhodnocení min. ve výši inflace, a jsem typ investora, který unese mírné kolísání kurzů. Předem děkuji za odpověď."

Odpověď: "Dobrý den. Z Vašeho dotazu není úplně jasné, zda budete v budoucnu potřebovat tyto prostředky v české nebo slovenské měně (př. v EUR). Předpokládáme, že Vaší cílovou měnou bude česká koruna a proto musíme vzít v úvahu i budoucí vývoj české a slovenské koruny, což není vůbec snadné. Současná úroveň základní úrokové sazby hovoří pro slovenskou korunu (4,5 % oproti 2,5% v ČR), ale..."

Celou odpověď naleznete zde.


Fintriky

Právě si vybíráte banku se studentským účtem a nemůžete se rozhodnout? Podívejte se na stránku pravidelné rubriky FinTriky na adrese http://www.finance.cz/aktuality. Připravili jsme pro vás srovnání finančních produktů u studentských účtů. Tyto účty v České republice nabízí následující banky:

  • Česká spořitelna
  • ČSOB
  • eBanka
  • Komerční banka
  • Poštovní spořitelna
  • Raiffeisenbank
  • Sparkasse Mühlviertel - West banka
  • Waldviertler Sparkasse von 1842


Anketa

V tomto týdnu jsme vám v naší anketě položili tuto otázku:

"Líbí se vám vládou navrhovaný schodek rozpočtu na rok 2005 ve výši 86 miliard?"

Zde jsou odpovědi od našich čtenářů:

  • Tento schodek se mi nelíbí, je to děsivé zadlužování (47 %)
  • Tento schodek se mi nelíbí, ale nic se nedá dělat (18 %)
  • Ano, to je nízký schodek (16 %)
  • Je mi to jedno (19 %)

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum