Vyznáte se v pojistných produktech?

03.04.2014 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Dnes si můžete pojistit nejen dům, auto nebo psa, ale i dopravní pokuty či pracovní neschopnost. Nabídka pojistných produktů je velmi široká a pokrývá nejrůznější oblasti. Proč se vyplatí pojistit?

V současné době budete jen stěží hledat někoho, kdo nemá žádný finanční produkt. Již v dětství vám mohou rodiče spořit na školné či první bydlení. Jakmile se osamostatníte a zajistíte si vlastní příjem, budete stát před otázkou výběru vhodného běžného či spořicího účtu, budete řešit způsob financování vlastního bydlení či nákup nejrůznějších spotřebních předmětů. V záplavě finančních produktů je jeden, který byste si měli zařadit do kolonky „nezbytný“. Jedná se o pojištění.

Na pojištění se někdy zapomíná

Pojištění stále řada lidí podceňuje. Důvodem může být fakt, že dokud vás lidově řečeno nepostihne katastrofa (pozn. v terminologii pojišťoven: nenastane pojistná událost), za zaplacené pojistné nic nedostanete. Představte si například situaci, kdy platíte úrazové pojištění třicet let a přitom jste si nikdy nezadřeli ani třísku. Při bilancování po několika letech můžete dojít k závěru, že je pojištění zbytečné. Ve skutečnosti tomu tak ale není.

Pojištění je třeba chápat jako způsob zajištění pro případ nenadálé životní události. Jedná se o určitý plán „B“. Skutečný přinos pojištění oceníte až v okamžiku úrazu, požáru, havárie, krádeže… Pokud váš domov srovná ze zemí požár, z pojistného plnění si můžete brzy zajistit nové bydlení. Bez pojistky budete spořit na novou střechu nad hlavou řadu let. Vždy je lepší být dobře pojištěn a doufat, že se do žádné nepříjemné životní situace nedostanete.

Nabídka pojistných produktů je bohatá - zvláště na apríla

V současné době je nabídka pojistných produktů velmi pestrá. Mezi základní pojistné produkty pro občany můžeme počítat pojištění nemovitosti, domácnosti, automobilu, životní, úrazové či cestovní pojištění. Běžné je již pojištění odpovědnosti, právní ochrany či domácích zvířat. Ve snaze zaujmout a získat nové klienty se snaží pojišťovny pokrýt i další oblasti, kde existují rizika. Příkladem může být pojištění proti dopravním pokutám, pojištění denní dávky při pracovní neschopnosti nebo povinné ručení, které kryje riziko střetu se zvěří.

Prvního dubna jste mohli slyšet o nabídce pojištění proti probuzení na záchytce z dílny finanční skupiny AXA. Pojišťovna Generali zase přišla s převratnou novinkou – pojištěním IQ +/-. Pojištění se vztahuje nejen na pokles inteligence, ale také na její nárůst.
V obou případech se samozřejmě jedná o aprílový žert pojišťoven, ale na některých webech se s těmito informacemi setkáte!

S kombinovanými produkty opatrně

V nabídce pojišťoven se můžete setkat i s kombinovanými produkty. Často nabízené (a ještě více kritizované) je investiční životní pojištění. Tento produkt je kombinací rizikového pojištění pro případ smrti a investice do podílových fondů. Nevýhodou těchto produktů je nákladovost, která pramení především z provizí poradců a poplatků za obhospodařování investičního portfolia. S finanční ztrátou byste měli počítat v případě ukončení investičního životního pojištění krádce po jeho zřízení. Kdo se chce pojistit a zároveň investovat, měl by se zaměřit na samostatné produkty – pojistné a investiční.

Jakou pojistku vybrat?

Každý finanční produkt byste měli vybírat s ohledem na vaše individuální potřeby. Vždy se vyplatí porovnat nabídky několika společností. Pokud nechcete obíhat jednotlivé pojišťovny, můžete využít internetové srovnávače či oslovit některého z finančních poradců.

Autor článku

Gabriela Kraváčková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ