Jak poznáte nekvalitní energetické průkazy domů?

07.04.2014 | , Finance.cz
BYDLENÍ


V reakci na celou řadu nekvalitních průkazů energetické náročnosti budovy prodávaných výrazně pod minimální cenou za zpracování připravila aliance Šance pro budovy a společnost Ekowatt webovou aplikaci, která každému umožní zdarma si svůj průkaz otestovat.

Povinnost předložit průkaz energetické náročnosti při prodeji či novém pronájmu budovy vyplývá ze zákona o hospodaření energií 406/2000 Sb. Průkaz umožňuje zájemcům o koupi či nový pronájem domu jednoduché a jasné porovnání kvality budov z pohledu spotřeb energií. To však platí pouze v případě, že je zpracován kvalitně a v souladu s platnou vyhláškou.

Průkaz slouží jako ochrana spotřebitele

Při prodeji či novém pronájmu nabízí zájemci ověřenou hodnotu, ze které lze – pro typické užívání – odvodit roční náklady na energie. Například z faktur za energie zákazník takovou informaci nezíská, ty totiž závisejí na způsobu užívání domu či bytu nebo také na tom, zda daný rok byla tuhá nebo mírná zima.

Cena nemovitosti se neskládá jen z kupní ceny, ale i z provozních nákladů, které nový vlastník zaplatí za dobu užívání. Za tuto dobu se u špatných nemovitostí mohou platby za energie v součtu přiblížit investiční ceně. Rozdíl mezi třídami např. B a E u rodinného domu může činit klidně i 30 tisíc na platbách za energie ročně, což několikanásobně převyšuje pořizovací cenu průkazu. Ta by u běžného rodinného domu se stavební dokumentací neměla přesáhnout 5 tis. Kč. Pokud ale bude stavební dokumentace chybět, musí proběhnout základní zaměření nemovitosti, což průkaz zdraží.


Další související články:


Ceny elektřiny 2014: 10 nejlevnějších dodavatelů ve vašem městě
Elektřinu „krade“ potichu i potmě. Ještě neznáte stand-by režim?
Když elektronické aukce elektřiny zklamou…

Jak poznat neseriozní nabídku?

U administrativních budov nebo bytových domů odpovídá cena průkazu velikosti a složitosti budovy, řádově hovoříme o desítkách tisíc korun. Pokud se na trhu objeví nabídka na zpracování průkazu pro budovu v řádu stovek korun nebo i třeba za 1–2 tisíce korun, zcela jistě se nejedná o seriózní nabídku se skutečnou vypovídací hodnotou. Špatně zpracované průkazy nebo podezřelé zpracovatele lze nahlásit kontrolnímu orgánu, kterým je Státní energetická inspekce.

Průkazy mohou zpracovávat pouze energetičtí specialisté – odborníci autorizovaní Ministerstvem průmyslu a obchodu. Komplexní informace včetně vysvětlení obsahu průkazů a odkazu na kontrolní nástroj lze nalézt na informačním portálu Šance pro budovy podpořeného Ministerstvem průmyslu a obchodu na adrese: www.prukaznadum.cz.

Petr Holub, ředitel aliance Šance pro budovy, řekl: „Již rok platí povinnost předkládat při prodeji či novém pronájmu budovy průkaz energetické náročnosti. Bohužel se však setkáváme s praxí, kdy je zpracování průkazu nabízeno výrazně pod jeho skutečnou pořizovací cenou. Výsledkem je pak nekvalitní průkaz, který neplní svou základní funkci – tedy neposkytuje zákazníkovi ověřené informace, ze kterých může jednoduše odvodit předpokládané roční náklady na energie v budově. Na webu www.prukaznadum.cz proto Šance pro budovy zveřejnila kontrolní nástroj, který zdarma každému umožní si správnost průkazu ověřit.“

Zdroj: Šance pro budovy

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ