Co týden dal?

08.10.2004 | , Finance.cz
Press centrum


Cena ropy neustále roste. Dosáhla nového historického rekordu 53 dolarů za barel. Bude Turecko v EU? Česká republika více vyváží. Vše důležité z upynulého týdne se dozvíte zde.

Posledních 7 dní ve světě

Během tohoto týdne se několikrát změnil historický rekord v ceně ropy. K zvyšování docházelo z důvodu obav, že zásoby topných paliv nebudou na adekvátní úrovni během zimního období na severní polokouli. Ve čtvrtek odpoledne se vytvořil nový rekord 53  dolarů za barel. Tento nový nárůst byl způsobený stávkou v Nigerii. Stávka zastavila vývoz ropy ze země, nikoliv těžbu.

Evropská komise tento týden doporučila členským státům, aby zahájily s Tureckem rozhovory o jeho přistoupení k Evropské unii. Historické stanovisko zdůvodnila pozitivním vývojem v Turecku. Zároveň navrhla několik pojistek pro případ, že by tento vývoj nepokračoval, a zdůraznila, že vstup Turecka do EU je otázkou delšího času. Dále také potvrdila, že počítá s přistoupením Bulharska a Rumunska k 1. lednu 2007. V případě Rumunska, ale naznačila možnost odkladu vstupu z důvodu závažných politických nedostatků.

Více informací na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters

Posledních 7 dní doma

Vysoké exporty po vstupu Česka do Evropské unie stáhly schodek zahraničního obchodu na nejlepší srpnový výsledek od roku 1995. Údaje posílily kurs české koruny proti euru a naladily trh na dobré výsledky růstu české ekonomiky ve třetím čtvrtletí. 

Míra registrované nezaměstnanosti podle metodiky Evropského statistického úřadu v září klesla na 9,1 procenta ze srpnových 9,3 procenta, oznámilo v pátek Ministerstvo práce a sociálních věcí. 

Více informací na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters

Posledních 7 dní na našem serveru

Tento týden jsme pro Vás spustili nově upravenou sekci DANĚ.

Naleznete zde:

On-line prodej

TIP On-line prodeje: Neplaťte stavebním spořitelnám víc než musíte. Využijte slevy při uzavírání stavebního spoření pro mladé a ušetřete.

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít:

STAVEBNÍ SPOŘENÍ = výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ = bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50% měsíčního příspěvku zpět!!!

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí.

Otázka: Dobrý den. Česká spořitelna nabízí pro studenty druhého ročníku řádného denního studia na vysoké škole hotovostní úvěr ve výši 300.000,-Kč s dobou splatnosti 1 až 10 let a úrokem 8,9 %. Nutně bych potřeboval alespoň 100.000,-Kč. Je možné, abych zbytek úvěru (tedy 200.000,-Kč) investoval a přispíval si tak na splácení celého úvěru? Poradíte jakou formu investice vybrat?

Odpověď: Dobrý den. Děkujeme za Váš dotaz. Je třeba si uvědomit jednu základní podmínku pro úspěšné fungování Vaší konstrukce - část úvěru ve výši 200 000 CZK by musela vydělat na splátky celých 300 000 CZK. Protože roční úroková sazba je 8,9%, budete muset splatit každý rok jen na úrocích 26 700 CZK bez toho, že byste snížil jistinu.
Celou odpověď  naleznete zde.

Fintriky

V minulých týdnech byla zahájena výuka ve většině vysokých škol v České republice. Z tohoto důvodu jsme naše pravidelné finanční tipy a triky znovu zaměřili na studenty. Po studentských účtech a výhodách se zamyslíme nad způsoby získání potřebných financí během studia. Poradíme vám, jak si najít brigádu, výhodně půjčit, založit živnostenský list nebo získat domácí nebo zahraniční stipendium.

Anketa

V tomto týdnu jsme vám v naší anketě na www.finance.cz položili tuto otázku:

"Souhlasíte s českými poslanci, aby matematika nebyla povinným maturitním předmětem?"

Zde jsou odpovědi od našich čtenářů:

  • Ano, souhlasím s nepovinnou (43 %)
  • Ne, matematika je pro život důležitá (40 %)
  • Nevím (17 %)

 

 

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum