EU podezírá velkou makléřskou firmu ICAP z kartelu

10.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 10. června (ČTK) - Evropská unie obvinila největší světovou makléřskou společnost ICAP, že se podílela na kartelových dohodách s některými finančními nástroji, čímž mohla porušit pravidla pro ochranu hospodářské soutěže. Oznámila to dnes Evropská komise, společnost ICAP veškerá obvinění odmítá.

Brusel se makléřskou firmou zabývá v rámci širšího vyšetřování manipulace s klíčovou mezibankovní úrokovou sazbou LIBOR. Evropská komise už v této souvislosti v prosinci potrestala pět bank a jednu makléřskou firmu pokutami v celkové výši 669 milionů eur.

"Komisi znepokojuje, že společnost ICAP mohla být zapojena jako prostředník do kartelů týkajících se úrokových derivátů denominovaných v japonských jenech," sdělila komise. Pokud se její podezření prokáže, porušovalo by takové chování evropské regule, které zakazují protitržní praktiky.

ICAP odmítá, že by evropské zákony o hospodářské soutěži porušila. Proti obviněním se hodlá bránit.

Evropská komise letos na konci května obvinila britskou banku HSBC, americkou JPMorgan a francouzskou Crédit Agricole z dohod, které údajně sloužily k manipulacím s klíčovými úrokovými sazbami eura. Komise tehdy uvedla, že obviní i společnost ICAP.

Pokud bude makléřská společnost shledána vinnou, mohla by jí hrozit pokuta ve výši až deset procent z celkového ročního obratu.

Úrokové deriváty jsou finanční produkty, které banky nebo firmy používají k řízení rizika spojeného s pohybem úrokových sazeb. S úrokovými deriváty, jejichž hodnota se odvíjí od klíčové úrokové sazby jako je třeba LIBOR, se obchoduje po celém světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK