Úroky z úvěrů na bydlení snižují daně

09.11.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Ať jsme bohatí nebo chudí, ať jsme mladí nebo staří, vždy se snažíme nevytahovat více peněz z peněženky než je nezbytně nutné. Nejhorší jsou daně. Ale víte, že placení úroků nám snižuje daňový základ a tím platíme na daních méně?

Téma týdne: Na konci roku šetříme peníze

Vlastní bydlení je snem každého mladého člověka. Pro někoho se sen stane skutečností, pro jiné nikoliv. Pro někoho dříve, pro někoho později. Největším problémem při plnění tohoto snu jsou finance. Není reálné, aby mladí lidé měli (např. ihned po skončení studií) našetřeny statisíce, natož miliony na vlastní byt nebo dům. Obvyklý začátek vlastního života tak je v privátech, podnájmech a pronájmech. Hledání dobré a dobře placené práce je v této době prioritou číslo jedna.

Pokud máme jistotu v podobě zaměstnání, začneme se pomalu poohlížet po vlastním bydlení. A to tím dříve, čím umíme lépe počítat. Počítat umí každý, řeknete si. Není to pravda. Mnoho mladých lidí si neuvědomuje, že platit majiteli bytu (jako podnájemce) nájemné je velmi drahým luxusem. V následující tabulce vidíte stručný přehled tržního podnájemného ve třech největších městech v česku:

Město Tržní podnájemné za byt 2+1 včetně spotřeby energií
Praha 12 000,- Kč/měsíc
Brno 9 000,- Kč/měsíc
Ostrava 7 000,- Kč/měsíc

V tabulce je vidět, že placení podnájemného na privátu či v podnájmu u soukromého bytu v osobním, nebo družstevním vlastnictví není levnou záležitostí. O dalších nevýhodách nemluvě.

A jak na tom bude, když takový byt koupíme? Družstevní, nebo osobní vlastnictví? Starý nebo nový? Rekonstruovaný nebo před opravou? Ceny bytů ke koupi jsou v druhé tabulce:

Město Orientační ceny bytů 2+1
Praha 1 300 000,-
Brno 900 000,-
Ostrava 450 000,-

Financování koupě takového bytu bývá obvykle kombinované. Nějaké peníze máme našetřené, nějaké si půjčíme od rodiny, částečně se zadlužíme u banky nebo stavební spořitelny (stavební spoření, hypotéka, částečně spotřebitelský nebo jiný úvěr). Půjčka bude ve výši 800 000 korun (s dalšími popsanými způsoby financování můžeme takto nashromáždit dostatek financí na pořízení zcela nového bytu v nové zástavbě) a bude částečně úvěrem ze stavebního spoření a částečně hypotéka.

Zákon č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů v paragrafu 15 říká: "Od základu daně se odečte  částka, která se rovná úrokům zaplaceným ve zdaňovacím období  z úvěru ze stavebního spoření, úrokům  z hypotečního  úvěru poskytnutého  bankou nebo pobočkou zahraniční  banky." Stát se snaží alespoň takto minimálně podpořit financování vlastního bydlení. Následující příklad popisuje kolik poplatník daně může ušetřit na daních, když bude splácet bance úroky z hypotéky nebo jiného úvěru sloužícího k financování bytové výstavby:

Výše úvěru 800 000,-
Úroková sazba v % p.a. 5
Doba splácení v letech 15
Anuitní měsíční splátka úvěru 6 326,-
Celkem zaplatíme za 15 let 1 138 743,-
Na úrocích zaplatíme za 15 let 338 743,-
Snížení daňového základu v prvním roce o 39 164,-
V prvním roce ušetříme na daních (hrubý příjem 20 000,- měsíčně) 7 920,-

Závěr
Blíží se konec roku, a tak je dobré si připomenout, že i placené úroky nám snižují nepříjemnou daňovou povinnost vůči státu. Nebojte se vlastního bydlení, nebojte se zadlužení na dlouhé roky dopředu. Vlastní bydlení za to opravdu stojí!

Více informací se dočtete v sekci Bydlení, výpočty si můžete vyzkoušet v našich kalkulátorech

Další finanční tipy a triky najdete na stránce www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky