Pomoc státu nejenom pro rodiny

12.11.2004 | , Finance.cz
DANĚ


Ve schválené novele zákona o dani příjmů Poslaneckou sněmovnou se dočkáme pomoci od státu nejenom rodinám s dětmi, které mají nízké a středně vysoké příjmy. O dalších významných změnách se dočtete na následujících řádcích.

Společné zdanění manželů

Společné zdanění manželů mohou uplatňovat pouze manželé, s nimiž žije v domácnosti alespoň jedno dítě. Přínos tato změna bude představovat hlavně pro rodiny s rozdílnými příjmy manželů.
Společný výpočet základu daně manželů není možno uplatnit tehdy, jestliže si alespoň jeden z manželů daň z příjmů stanovuje paušální částkou nebo zjišťuje svou daňovou povinnost z minimálního základu daně. Dále není možné společné zdanění uplatnit v případě, vypočítává-li se daň z příjmů dosažených za více zdaňovacích období nebo je-li jeden z manželů jako spolupracující osoba. Také nelze uplatnit společné zdanění, když jeden z manželů využívá slevu na dani z titulu příslibu investiční pobídky či v případě, je-li v konkurzním řízení.

Daňový bonus

Poplatník si bude moci na každé dítě, které s ním žije ve společné domácnosti odečíst 6.000Kč z vypočtené daně. Bude-li sleva na dani vyšší než vykázaná daň, dostane poplatník „daňový bonus“. Jedná se o vyplacené prostředky v maximální výši 30.000Kč za rok.
Pro získání zmíněného bonusu musí být poplatník ekonomicky aktivní. Tím se rozumí, že bonus je možno získat jen v případě, má-li poplatník za zdaňovací období příjmy dle §6, 7, 8 a 9 Zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, alespoň šestkrát vyšší než je minimální mzda.

Odpisování
Dalším bodem v novele je zkrácení doby odpisování, a to v 1. až 3. odpisové skupině hmotného. Přehled naleznete v první tabulce. U nehmotného majetku je situce mírně odlišná,  

Hmotný majetek - odpisové skupiny
Movitý majetek Nemovitý majetek
1. 2. 3. 4. 5. 6.

dříve

4

6

12

20

30

50

nyní

3

5

10

20

30

50

Nehmotný majetek
Software Zřizovací výdaje Ostatní*

dříve

4

5

6

nyní

3

5

5

* výsledky výzkumu, ocenitelná práva a další

Uvedené změny odpisování movitého majetku se budou uplatňovat i na zaevidovaný a odpisovaný hmotný majetek. Společně se snižováním sazby DPPO (až na 24% v roce 2006) se sníží i „efektivní zdanění firem“. Tento fakt by měl zajistit ČR vyšší konkurenceschopnost v zemích EU a přilákat tak do České republiky nové investory.

Pomoc při financování vývoje a výzkumu ze soukromých zdrojů

Byla schválena nová odčitatelná položka od základu daně pro růst motivace podnikatelského sektoru k investicím do vývoje a výzkumu v celkové výši 100% vynaložených výdajů na tyto projekty. Důvodem uvedeného kroku je podpora vývoje a výzkumu. Stát si také slibuje jejich růst tempem, který odpovídá „Lisabonským dohodám“. Tato část novely by měla podpořit hospodářský růst země.

Ostatní

Další významnou změnou je zvýšení limitu, který je povinný pro přechod podnikajících fyzických osob z daňové evidence na vedení účetnictví, a to na hranici obratu 15.000.000Kč. Dále se zvýší limit vstupní ceny pro odpisování osobního vozu z nynějších 900.000Kč na 1.500.000Kč.

Zákon by měl začít plati od 1.1.2005.

Zdroj: MF

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ