Aktuálně: Developer CP Praha na sebe podal insolvenční návrh

15.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Developerská společnost CP Praha, která je autorem luxusního bytového projektu Central Park v Praze 3, na sebe podal návrh na insolvenci. Nezvládá splácet úvěr UniCredit Bank, jehož neuhrazená jistina na začátku loňského prosince činila téměř 786 milionů Kč. Vyplývá to z údajů v Insolvenčním rejstříku, na které upozornil server Aktuálně.cz. Firma v insolvenčním návrhu žádá o povolení reorganizace. Městský soud v Praze dnes insolvenční řízení s CP Praha zahájil.

UniCredit Bank stavbu projektu Central Park s 547 byty a nebytovými prostory z velké části financovala. Na projekt složený z deseti věžových a několika terasových domů, který byl zkolaudovaný v letech 2008 a 2009, banka půjčila 3,17 miliardy korun. Developer na sebe podal insolvenční návrh poté, co mu UniCredit Bank koncem loňska neumožnila prodloužit splatnost zbylé části úvěru, vyplývá z insolvenčního návrhu. Podle Aktuálně.cz UniCredit Bank navrhovaný reorganizační plán schválila.

CP Praha uvedla, že hlavním předmětem jejích podnikatelských aktivit je nyní prodej bytů a nebytových jednotek v projektu Central Park. K úpadku firmu podle insolvenčního návrhu přiblížil propad cen nemovitostí a \"nepříznivá rozhodnutí\" dřívějšího vedení. Mezi věřiteli developer jmenoval také tři právní firmy, kterým dohromady dluží přes 280.000 korun.

Stavba projektu Central Park se kvůli hospodářské krizi přechodně zastavila na podzim 2008. V únoru 2009 projekt a společnost CP Praha téměř úplně ovládl realitní fond CEE Property Development Portfolio, který umožnil dokončení bytů. Nakonec stavba stála víc než čtyři miliardy korun. Byty z projektu se původně prodávaly od 80.000 do 120.000 korun za metr čtvereční, kvůli slabší poptávce ale musel developer jít s cenami dolů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK