Microsoft a Samsung ukončily soudní spor, urovnání je důvěrné

10.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. února (ČTK) - Softwarová společnost Microsoft a jihokorejský výrobce elektroniky Samsung ukončily svůj soudní spor, vyvolaný údajným porušením licenčních smluv. Podmínky urovnání jsou však důvěrné. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení Microsoftu.

 

Microsoft loni zažaloval Samsung u federálního soudu v New Yorku, protože jihokorejský výrobce chytrých telefonů Samsung prý odmítal uhradit licenční poplatek poté, co Microsoft oznámil plány na převzetí divize mobilních telefonů finské Nokie. Žaloba tvrdila, že Samsung dluží 6,9 milionu dolarů na úrocích z opožděné platby za licenční poplatky ve výši miliardy dolarů. Samsung namítal, že jeho dohodu s Microsoftem z roku 2011 prý porušilo převzetí divize mobilních telefonů firmy Nokia.

Spor souvisel s technologií v operačním systému Android od amerického Googlu. Samsung je předním světovým výrobcem chytrých telefonů a dalších mobilních zařízení, které využívají systém Android. Microsoft je vlastníkem patentů na technologie, o kterých tvrdí, že jsou obsaženy v systému Android. Jde prý například o zobrazení několika oken v internetovém prohlížeči.

Microsoft se přitom sám snaží konkurovat na trhu s mobilními zařízeními. Výrobce mobilů využívajících Android se ve snaze zvýšit jejich náklady pokoušel přesvědčit, že mu mají platit licenční poplatky. Většina velkých výrobců jako Samsung, LG nebo HTC souhlasila.

Aalytik Citigroup v roce 2011 odhadl, že Microsoft dostával pět dolarů od HTC za každý mobil se systémem Android a prý žádal 12,5 dolarů za každý mobil od dalších výrobců. Microsoft tyto čísla nikdy nepotvrdil, ale ani je veřejně nepopřel.

Samsung podle žaloby během prvního finančního roku od podpisu dohody z roku 2011 licenční poplatky uhradil. Když ale Microsoft předloni oznámil záměr převzít mobilní divizi finské Nokie, odmítal prý Samsung zprvu další platbu provést a tvrdil, že dohoda s Nokií porušuje licenční smlouvu Samsungu s Microsoftem. Nakonec platbu provedl, ale pozdě, a odmítl údajně zaplatit úrok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK