Ceny ropy klesají, vliv má silnější dolar a nadměrná nabídka

10.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. března (ČTK) - Světové ceny ropy dnes kvůli silnějšímu dolaru zamířily dolů. Severomořská ropa Brent zlevnila o půldruhého dolaru na zhruba 57 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI spadla o necelou polovinu dolaru na 49,53 USD za barel.

Americký dolar se dnes vyhoupl na téměř 12leté maximum k euru a na osmileté maximum k japonskému jenu. To se projevilo na zájmu o komodity obchodované v dolarech, jako je ropa. Silnější dolar totiž zvyšuje cenu ropy z pohledu držitelů ostatních měn, což poptávku tlačí dolů. Za poklesem kurzu jednotné evropské měny stojí uvolňování měnové politiky v eurozóně a také obavy ohledně Řecka.

Ztráty americké WTI jsou o něco mírnější než ztráty Brentu, především díky zprávě poskytovatele energetických informací Genscape, která v pondělí naznačila, že zásoby ropy v důležitém překladišti Cushing ve státě Oklahoma rostly minulý týden pouze mírně.

Podle obchodníků a analytiků ale hrozí další pokles cen. Poukazují přitom na to, že investoři drží převážně pozice počítající s nárůstem ceny ropy. V celkovém obrázku však prý chybí jakýkoli náznak, že by produkce této suroviny mohla zvolnit, a přimět tak potenciálně ceny k růstu.

\"K vyrovnání trhu potřebujeme, aby se snížil převis nabídky (nad poptávkou), a to zvýšením poptávky, nebo nižší nabídkou,\" uvedl podle agentury Reuters analytik Ole Hansen ze společnosti Saxo Bank.

Poptávka v Čně, která je po USA druhým největším světovým spotřebitelem ropy, kvůli oslavám nového lunárního roku v únoru zpomalila.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 57,01 58,53 New York - Nymex WTI duben 49,53 50,00

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK