Letos bez státní podpory!

14.01.2005 | , Finance.cz
Domovská stránka


Vzhledem k nízkým úrokovým sazbám z hypotečního úvěru v průběhu minulého roku, dojde ke zrušení státní podpory pro žadatele, kteří zahájí čerpání hypotečního úvěru po 31. lednu 2005.

Ke změně dochází v důsledku Nařízení vlády č. 249/2002 Sb., kterým se stanoví podmínky poskytování příspěvků k hypotečnímu úvěru osobám mladším 36 let a nařízení vlády č. 33/2004 Sb.. Ta Ministerstvu pro místní rozvoj ukládá za povinnost vždy k 1.únoru příslušného roku zveřejnit průměrnou sazbu úroku za předchozí rok, vypočtenou dle nařízení vlády a příslušných právních norem. Za rok 2004 tato průměrná úroková sazba činí 4,92 % nebo 4,93% (dle příslušného nařízení vlády).

„Lidé, kteří začnou čerpat hypoteční úvěr až od 1. 2. 2005 nebo později, nebudou mít nárok na žádný státní příspěvek po dobu nejméně jednoho roku. Ti co začali hypotéku čerpat před 1. únorem tohoto roku, budou státní podporu ve výši 1% čerpat po celou dobu trvání uzavřené smlouvy,“ upozorňuje ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek.

Vzhledem k tomu, že v letošním roce předpokládáme nárůst úrokových sazeb, ukazuje se nevýhoda zpětného počítání. Mladí, kteří si v minulém roce sjednali hypoteční úvěr, budou splácet úrokové sazby v průměrné výši nižší než 4 %. Kdo si s půjčkou počkal na letošní rok, neudělal tedy dobře. Jedinou útěchou je to, že jsou úrokové sazby z hypotečních úvěrů stále na dosti nízké úrovni.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Domovská stránka