Bělobrádek: Debata o převodu firem pod průmysl je bezpředmětná

07.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Debata o převodu firem s majetkovou účastí státu ze správy ministerstva financí pod správu ministerstva průmyslu a obchodu je bezpředmětná, protože ministr financí Andrej Babiš (ANO) změnu odmítá, řekl dnes novinářům vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Převod státních firem navrhla úpravou zákona už před rokem opoziční TOP 09. Babiš o záležitosti dnes debatoval s poslanci ČSSD, kteří si ho pozvali na zasedání sněmovního klubu.

Babiš by prý podporu návrhu, která je ve Sněmovně se záporným stanoviskem kabinetu, pokládal za porušení koaliční smlouvy. \"Nepřeju si rozpad koalice,\" konstatoval Bělobrádek, podle kterého je jasné, že se ministr financí nechce zbavit části svých pravomocí. \"To se málokdy stává jednoduše,\" dodal předseda lidové strany.

Řešením by podle Bělobrádka mohlo být to, že do orgánů státních a polostátních firem by vysílala odborníky i jiná ministerstva a navíc taky opozice. \"Je to otázka, kterou se určitě budeme vážně zabývat, myslím, že by to mělo svou logiku,\" uvedl Bělobrádek.

Stanovisko, že převod firem s majetkovou účastí státu pod ministerstvo průmyslu a obchodu by ohrozilo koalici, dnes údajně Babiš zopakoval před poslanci ČSSD. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) dal Babiš sociálním demokratům v této záležitosti \"tak trochu nůž na krk\".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK