ČSSD v prvním kole podpoří sporný návrh o daňové podpoře biopaliv

07.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - ČSSD ve Sněmovně v prvním kole podpoří vládní novelu o daňové podpoře biopaliv, kvůli níž čelí kritice ze střetu zájmů vicepremiér a majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. Před schvalováním chce ČSSD ale znát postoj Evropské komise, zda je návrh v souladu s evropským právem. Novinářům to dnes řekl předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák. Schvalování zákona se tak možná protáhne.

\"Notifikační proces nebyl skončen a neznáme stanovisko Evropské komise,\" uvedl Sklenák. Další kolo schvalování zákona by se proto mělo podle něj odložit až na dobu, kdy bude posudek Evropské komise k dispozici.

Kvůli zákonu čelí dlouhodobě kritice Babiš za to, že předložil zákon, z něhož Agrofert jako jeden z největších výrobců biopaliv v ČR bude těžit. \"Protože je ANO sponzorováno firmami ze skupiny Agrofert, je ve střetu zájmů každý jeho poslanec,\" uvedl dnes předseda opoziční ODS Petr Fiala. Podle něj by proto všichni zástupci ANO neměli hlasovat o tomto zákoně.

O střetu zájmů Babiše je přesvědčen i Sklenák. \"Že pan ministr financí je v této věci ve střetu zájmů, je nepopiratelné,\" uvedl předseda poslanců ČSSD. S ohledem na volební výsledky se s tím podle něj ale nedá moc dělat. Bude nutné \"hlídat pouze to, aby z tohoto střetu zájmů nevyplynuly kroky, které by byly nevýhodné pro stát nebo byly činěny s cílem podpořit impérium pana Andreje Babiše\", dodal.

Střet zájmů připustil i předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Vyloučil však možnost, že by zástupci ANO na základě požadavku ODS o zákonu nehlasovali. Zdůvodnil to tím, že návrh jde ve prospěch českých zemědělců.

Novela, kterou vláda koncem února podpořila, umožňuje pokračování daňového zvýhodnění vysokoprocentních a čistých biopaliv, která by jinak v případě biopaliv první generace letos skončila. Cílem je postupné snížení emisí z pohonných hmot a zajištění podílu energie v dopravě z obnovitelných zdrojů. Daňové zvýhodnění na spotřební dani u všech typů biopaliv má ovšem ve srovnání se současnou situací klesnout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK