Počet hracích automatů, které povoluje MF, letos klesl na 1479

07.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Hracích automatů povolovaných ministerstvem financí je v Česku stále méně. Ministerstvo na konci prvního čtvrtletí evidovalo 56.129 těchto zařízení, vyplývá z přehledu, který dnes ministerstvo zveřejnilo na svých internetových stránkách. Podle údajů ČTK to je o 1479 méně, než na konci roku 2014. Další tisíce automatů, které povolují obce, však ve statistice nejsou zahrnuty.

Ministerstvo financí povoluje hlavně provoz interaktivních videoloterijních terminálů, elektromechanických rulet, lokálních loterijních systémů a výherních hracích přístrojů (VHP) v kasinech. Za celý loňský rok jich ubylo 3418, jen za poslední tři měsíce loňského roku klesl jejich počet o 278.

Statistika nezahrnuje výherní hrací přístroje, které na svém území povolují obce. Přestože by o jejich aktuálním počtu měly místní samosprávy resort informovat, často tak nečiní. Ministerstvo o nich proto přesný přehled nemá.

Největší problém z pohledu hazardu představují videoloterijní terminály, do kterých předloni lidé v Česku naházeli přes 51,4 miliardy korun. Na výhrách se jim vrátilo 37,33 miliardy korun, reálně tak prohráli přes 14 miliard korun. Tato čísla se meziročně příliš nezměnila. Naopak do \"klasických\" automatů VHP vhodili gambleři v roce 2013 o deset miliard korun méně, celkem 14,6 miliardy korun. Na výhrách jim automaty vyplatily 12 miliard korun. Další miliardy korun \"spolykala\" ostatní technická hrací zařízení.

Ministerstvo financí na konci loňského roku představilo nový zákon o hazardu, od kterého si slibuje výrazné snížení počtu hracích automatů. Návrh zákona omezuje jejich počet na určitém území, zakazuje automaty v restauracích a barech a některým lidem neumožňuje na nich hrát. Resort chce také výrazně zvýšit zdanění firem provozujících tyto přístroje a zdvojnásobit poplatek za jejich umístění. Příprava zákona však nabírá zpoždění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK