Světové ceny ropy stouply kvůli údajům z USA

07.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes zvýšily po zveřejnění příznivých údajů o trhu práce ve Spojených státech. K jejich růstu podle agentury Reuters přispěly rovněž výroky jednoho z vedoucích představitelů americké centrální banky (Fed) ohledně zvyšování úrokových sazeb.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala krátce po 18:00 SELČ nárůst o téměř 50 centů na 58,60 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražila o více než dolar na 53,25 dolaru za barel.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že nabídka volných pracovních míst ve Spojených státech v únoru stoupla o 168.000 na 5,1 milionu. To představuje nejvyšší úroveň od začátku roku 2001.

Prezident pobočky Fedu v Minneapolis Narayana Kocherlakota se dnes vyslovil proti příliš rychlému zvyšování úrokových sazeb, které by mohlo podkopat hospodářské oživení ve Spojených státech. Fed by měl podle Kocherlakoty začít zvyšovat úroky až ve druhé polovině příštího roku.

Investoři nyní čekají na údaje o vývoji zásob ropy ve Spojených státech. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládají, že tyto zásoby minulý týden pokračovaly v růstu. Spojené státy jsou přitom největším spotřebitelem ropy na světě.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 58,60 58,12 New York - Nymex WTI květen 53,25 52,14

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK