Americké akcie v úterý klesly, podkopaly je obavy kolem dolaru

08.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. dubna (ČTK) - Americké akciové trhy v úterý neudržely počáteční zisky a v závěru obchodování mírně klesly. Počáteční optimismus souvisící s akvizicemi některých firem později převážily obavy ze sílícího dolaru a jeho dopadu na zisky amerických firem.

V závěru newyorského obchodování Dow Jonesův index v úterý klesl o 0,03 procenta na 17.875,42 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 ztratil 0,2 procenta na 2076,33 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite odepsal 0,14 bodu na 4910,23 bodu.

Akciový trh byl velkou část úterního obchodování v zisku. Náladu na trhu podpořila zpráva o převzetí nizozemského přepravce zásilek TNT Express americkou zasilatelskou společností FedEx za 4,4 miliardy eur. Akcie FedEx stouply o 2,7 procenta.

Ke konci obchodování ale americké akcie zisky odevzdaly. Pozornost investorů se opět zaměřila na sílící dolar a jeho možný dopad na hospodářské výsledky nadnárodních firem v USA a velkých amerických exportérů.

\"Když bude pohyb dolaru postupný, nemělo by to akcie moc zasáhnout, protože firmy budou mít šanci se proti tomuto dopadu zajistit, ale prudký nárůst dopad mít bude,\" sdělil podle agentury Reuters investiční ředitel společnosti Wilmington Trust Tony Roth.

Sezónu zveřejňování firemních výsledků za první čtvrtletí po skončení dnešního newyorského obchodování odstartuje výrobce hliníku Alcoa.

Americký dolar v úterý odpoledne newyorského času oživil z dřívějších ztrát. Na trhu se opět vynořila naděje na pokračující růst americké měny, který kvůli neuspokojivým údajům z ekonomiky Spojených států v březnu zpomalil.

Euro k dolaru kleslo o jedno procento a sestoupilo až na 1,08145 USD. Dolarový index, který měří hodnotu dolaru k měnám šesti důležitých obchodních partnerů Spojených států, vzrostl o 1,2 procenta až na 97,937 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK