Vláda schválila návrh umožňující vyplatit venkovu až 53 mld Kč

08.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - Vláda dnes schválila čtyři nařízení, která mají umožnit, aby čeští zemědělci v následujícím programovém období do roku 2020 získali v rámci Programu rozvoje venkova na dotacích z EU a národních zdrojů více než 53 miliard korun. ČTK to sdělil tiskový odbor vlády. Nařízení stanoví podmínky, které budou muset farmáři splnit, aby mohli získat například dotace na zlepšování životních podmínek chovaných zvířat nebo na hospodaření ve znevýhodněných oblastech.

Největší část peněz, téměř 25 miliard korun, má směřovat na podporu zemědělských postupů vedoucích ke zvyšování úrodnosti půdy, její ochraně před erozí a vysycháním. Zejména eroze představuje v Česku velký problém, podle některých vědců je jí především kvůli špatnému hospodaření na polích ohrožena téměř polovina zemědělské půdy v zemi.

Dotace pro méně příznivé oblasti mají zabránit tomu, aby zemědělci opouštěli půdu zejména v příhraničních horských regionech. V následujícím období by na ně z evropských fondů mělo jít přes 18 miliard korun. Dotace je podmíněna minimální stanovenou intenzitou chovu a také plněním takzvaných podmínek podmíněnosti.

Zhruba devět miliard korun má jít na podporu ekologického zemědělství. Dotace mají pěstitelům hospodařícím v systému šetrném k životnímu prostředí kompenzovat ušlé příjmy vzniklé nákladnější výrobou. Chovatelé prasat a skotu budou moci získat více než 1,8 miliardy korun na opatření, která zlepšují podmínky chovu zvířat.

České zemědělství a venkov budou podle dříve zveřejněných informací v letech 2014 až 2020 čerpat v přepočtu o více než devět miliard korun vyšší částku, než bylo původně navrhováno. Vláda před rokem schválila navýšení národního spolufinancování Programu rozvoje venkova. Namísto původně předpokládaných 15 procent vzroste částka, kterou se na projektech financovaných převážně z unijních peněz podílí stát, na 25 procent, řekl již dříve ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Celkem tak má rozpočet programu dosáhnout téměř 2,9 miliardy eur (takřka 80 miliard korun).

mjr rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK