ANALÝZA: Investory do dluhopisů může zle překvapit eurozóna

26.01.2005 | , Reuters
MAKRODATA A EU


Investoři do dluhopisů sice obvykle nesázejí na jedinou kartu, ale zhorší-li se situace na dluhopisovém trhu eurozóny, může je čekat docela mizerný rok. Stratégové se zjevně shodují, ...

... že výnosy z dluhopisů ve velkých průmyslových zemích letos obecně vzrostou - to znamená, že jejich ceny klesnou - a že obzvlášť špatné vyhlídky má podle všeho trh ve Spojených státech. Mnozí se nicméně spoléhají na eurozónu coby nejmenší zlo, neboť si v této třídě aktiv vede lépe a dokonce nabízí příležitost k rozumným ziskům.

"Ekonomika je zpomalená. Evropská centrální banka také jedná pomalu. Měna je relativně silná. Není proto důvod očekávat na trhu s dluhopisy zhoršení," řekl Andrew Popper, investiční ředitel společnosti pro správu aktiv SG Hambros.

S tím souhlasí i jiní. Bill Gross, šéf významného amerického dluhopisového fondu PIMCO, je v otázce letošní návratnosti investic do amerických dluhopisů natolik skeptický, že nedávno klientům navrhl, zda nechtějí dát raději přednost hotovosti. Ale pokud jde o eurozónu, zůstává relativně optimistou.

"Vzhledem k sílícímu euru a inflaci eurozóny, jež má spíše sestupnou tendenci, zůstávají německé Bundy lepší alternativou než americké státní dluhopisy, a to navzdory výnosům nižším o 50 bazických bodů," napsal Gross v aktuálním investičním výhledu.

"Asi nebudou mít letos takový rok jako loni, ale přesto v té staré německé herce zbývá více života."

Dluhopisy eurozóny měly loni podle indexů Citigroup v místní měně návratnost 7,64 procenta. To je rozdíl proti americkým obligacím s výnosem 3,53 procenta. Na své si ovšem přišli hlavně dolaroví investoři díky oslabení dolaru. Ti na dluhopisech eurozóny vydělali 16 procent.


POMALÁ EVROPA

Relativní naděje, jež letos mnozí investoři vkládají do eurozóny, jsou právě takové - relativní. Zakládají se částečně na makroekonomických předpokladech a částečně na prostém starém srovnání se Spojenými státy. Zdá se, že americká inflace poroste, americká centrální banka bude pokračovat v nastoupeném kursu systematického utahování měnové politiky a americké dluhopisy jsou nakupovány v první řadě ze zahraničí - měrou, již mnozí považují za neudržitelnou. Oproti tomu se čeká, že ekonomika eurozóny se bude plahočit svým obvyklým pomalejším tempem s inflací pěkně pod kontrolou a že ECB podrží úrokové sazby beze změny po většinu roku, ne-li až do jeho konce. Není dokonce vyloučeno, že ECB sazby sníží, aby podpořila růst.

Tento stav se pochopitelně promítá do preferenčních bodů pro eurozónu. Poslední průzkum Reuters o rozmístění aktiv ukázal, že v eurozóně v prosinci oproti listopadu přibylo významných investorů do dluhopisů eurozóny, zatímco ve Spojených státech tomu bylo naopak. Přesvědčení o výhodnosti eurozóny nicméně investory nijak zvlášť netěší. Mnozí investoři v Evropě dávají přednost rychle prodatelným krátkodobým cenným papírům, finanční trhy obecně preferují spíše akcie a jen málokdo si troufá říci, že mu dluhopisy eurozóny letos vynesou tolik co loni.

"Nečekáme, že letošek bude stejně dobrý jako rok 2004, protože si myslíme, že je (dluh eurozóny) drahý," řekla Bettina Müllerová, portfolio manažerka společnosti DWS Investments.


NEBEZPEČÍ ČÍHÁ?

Ale mohlo by být ještě mnohem hůř? Řada investorů je přesvědčena, že předpoklady vedoucí k pozitivnímu náhledu na dluhopisy eurozóny jsou mylné.

"Existuje názor, že ECB sazby sníží. Euro je velmi, velmi silné, domácí růst Evropy je velmi slabý a jakýkoli zahraniční růst zadusí právě silnější měna," řekl Rajeev De Mello, šéf mezinárodních dluhopisů společnosti Pictet Asset Management.

"Slabinou toho argumentu je (přesvědčení), že ECB letos neudělá nic, případně sníží sazby. Ale já si nemyslím, že ECB sníží sazby. Já si myslím, že ECB sazby zvýší."

De Mello dodal, že ekonomika eurozóny se blíží potenciální úrovni růstu a že důvody pro zastávání vysoce prorůstové měnové politiky nízkých sazeb se vytrácejí. Podle jeho názoru ECB do léta znormalizuje úrokové sazby na 2,5 procenta ze současného nastavení na 2,0 procenta. Takové kroky by mohly investory zaskočit a poškodit dluhopisová portfolia s pozitivním hodnocením eurozóny. De Mello není sám. Také Tony Dolphin, ředitel strategie společnosti Henderson Global Investors, považuje dluhopisy eurozóny za vysoce zranitelné v případě překvapivého zvýšení úrokových sazeb ECB. Dolphin řekl, že ke změně může stačit málo. Inflace eurozóny může snadno zrychlit a vyprovokovat přísnější postoj ECB. A ceny jsou navíc vysoké. Dolphin počítá, že dluhopisy Spojených států i eurozóny jsou téměř o celý procentní bod nadhodnoceny - v eurozóně dokonce víc než v Americe.

"Místem, kterému je lépe se vyhnout, jsou evropské dluhopisy," řekl Dolphin.


Autor: Jeremy Gaunt
Přeložil: Jan Schmidt
Datum: 17.1.2005

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU