Elektronická evidence tržeb prošla vládou, podnikatelé nesouhlasí

03.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. června (ČTK) - Vláda dnes schválila návrh zákona o elektronické evidenci tržeb. Systém, od kterého si ministerstvo financí slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, by měl být spuštěn nejdříve v únoru 2016. Zástupci podnikatelů ale zákon kritizují. Nelíbí se jim zejména, že z povinnosti evidovat tržby online bude vyjmuta řada profesí. Náměstkyně ministra financí Simona Hornochová ČTK řekla, že by se elektronická evidence tržeb měla v prvních dvou etapách týkat zhruba 250.000 podnikatelů.

Od počátku by se mělo podle dostupných návrhů zavedení elektronické evidence tržeb vztahovat na zhruba 60.000 restaurací, hotelů a stravovacích služeb. O čtvrtletí později by měly tržby evidovat i firmy v oblasti velkoobchodu a maloobchodu. O rozšíření systému na další odvětví by měla rozhodnout následně vláda.

Doprovodné zákony k návrhu snižují sazbu DPH ve stravovacích službách z 21 na 15 procent a zavádějí jednorázovou slevu 5000 korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby. Tato opatření by měla v příštím roce snížit příjmy rozpočtu zhruba o 1,5 miliardy korun. Státní rozpočet podle propočtů ministerstva může celkově získat z DPH a daně z příjmu dodatečně ze sektoru stravování a pohostinství a maloobchodu zhruba 12,5 miliardy korun.

Z původního návrhu ministerstvo financí odstranilo povinnost zákazníka převzít účtenku a naopak nově zařadilo účtenkovou loterii.

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu postup vlády ještě více otevře obcházení daňových povinností. \"Pokud chce ministerstvo financí něco udělat se zefektivněním výběru daní, pak těžko může tvrdit, že vybere víc z restaurací, a ostatní vypustit, když například ve stavebnictví jsou úniky mnohem vyšší,\" řekl ČTK prezident Asociace hotelů a restaurací (ACK ČR) Václav Stárek. Asociace přitom se zavedením elektronické evidence, pokud by byla pro všechny podnikatele, souhlasí.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) naopak považuje zákon za další důležitý nástroj k zamezení daňových úniků. Účinnost bude podle něj taková, aby umožnila dotčeným podnikatelům se na spuštění elektronické evidence tržeb dostatečně připravit. \"Je to revoluční zákon, je to zásadní zákon pro boj proti šedé ekonomice. Je ve prospěch všech občanů. Pevně věřím, že i v rámci Sněmovny budeme úspěšní. Nerozumím tomu, že opozice podporuje nepoctivé podnikatele,\" uvedl dnes ministr financí Andrej Babiš (ANO), jehož úřad návrh připravil.

S návrhem kromě podnikatelů nesouhlasí ani opoziční TOP 09 a ODS. Občanští demokraté hrozí při projednávání ve Sněmovně obstrukcemi. Proti elektronické evidenci dnes v Praze protestovalo asi 70 lidí, akce se zúčastnili mimo jiné zástupci Svobodných, Pirátů a ODS. V projevech zaznělo, že ministr Babiš podporuje jen velké firmy a nebere v potaz menší podnikatele.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK