Odvody z loterií by se mohly zvýšit, Sněmovna to podpořila

07.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. července (ČTK) - Sazba odvodu z loterií by se mohla zvýšit o pět procentních bodů na 25 procent. Zároveň by se měl zdvojnásobit denní místní poplatek za každý hrací přístroj a zařízení. Podnikatelé v hazardu by tak od příštího roku platili 110 korun denně za každý přístroj a zařízení. Předpokládá to loterijní novela poslance Jana Volného (ANO), kterou dnes podpořila v úvodním kole Sněmovna. Míří k posouzení do rozpočtového výboru. Předlohu kritizuje zejména opoziční pravice a Hospodářská komora.

Volného předloha má sloužit jako dočasná náhrada nového zákona o hazardních hrách, jehož příprava se protáhla. Nynější norma také mění podíl obcí a státu na výnosu z odvodu u hracích přístrojů. Zatímco nyní stát dostává pětinu, nově by to měly být dvě pětiny. Obcím by měl klesnout podíl o 20 procentních bodů na 60 procent.

Hospodářská komora pokládá odsouvání nového zákona za sporné a Volného novelu za účelovou. \"Aktuálně platná odvodová zátěž byla nově nastavena teprve před třemi lety a podle nás v praxi funguje. Postup poslance Volného a jeho kolegů je podle nás v rozporu se zásadou legislativní zdrženlivosti a značně relativizuje deklarované obecné úsilí vlády o stabilitu právního prostředí,\" uvedl v tiskové zprávě Ladislav Minčič z komory.

Poslanec TOP 09 a Starostů Jan Farský soudí, že Volného novela jen \"lepí\" státní rozpočet. S návrhem na její zamítnutí ale neuspěl, stejně jako Jana Černochová (ODS), která žádala, aby byla norma vrácena předkladateli k přepracování. Její stranický kolega Ivan Adamec označil předlohu za špatný vtip. \"Je to hazardování, nic to nepřinese,\" uvedl.

Zvýšením odvodů a místního poplatku by si měly veřejné rozpočty polepšit podle důvodové zprávy o 2,2 až 2,6 miliardy korun ročně. Do státního rozpočtu by mělo plynout o 1,9 až 2,3 miliardy Kč navíc, obecní rozpočty by si měly přilepšit o 250 až 307 milionů korun, stojí v dokumentu.

Češi loni prosázeli 138,1 miliardy korun, což je meziročně o 11,4 procenta více. Nejvíce peněz, 42,5 procenta z celkové prosázené částky, vhodili do interaktivních videoloterijních terminálů. Na výhrách se sázkařům loni vrátilo 106,7 miliardy Kč, legálním provozovatelům loterií a podobných her zůstalo 31,4 miliardy korun. Dopady hazardních her jsou podle odborníků vážné. Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti odhaduje, že je v Česku 150.000 problémových hráčů, z toho 40.000 až 80.000 je patologických.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK