Americké akcie ve středu klesly, newyorskou burzu postihl výpadek

09.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. července (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech ve středu výrazně oslabily kvůli obavám z negativních důsledků propadu čínských akcií. Obchodování na newyorské burze bylo na několik hodin přerušeno kvůli technickým potížím.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, se snížil o 1,47 procenta na 17.515,42 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,66 procenta na 2046,69 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 1,75 procenta na 4909,76 bodu.

Čínské akcie za poslední tři týdny oslabily o více než 30 procent. Investoři se obávají, že propad na čínských burzách by mohl vážně poškodit čínskou ekonomiku a rozšířit se i do dalších zemí. Podle některých představuje vývoj na čínském akciovém trhu větší riziko než dluhová krize v Řecku.

Společnost NYSE Group musela zhruba půl hodiny před středečním polednem místního času zastavit obchodování se všemi akciemi na newyorské akciové burze kvůli technickým problémům. Na dalších trzích se s akciemi dále obchodovalo. NYSE ujistila, že přerušení nezpůsobil kybernetický útok, ale pouze vnitřní technický problém. Obchodování bylo obnoveno zhruba ve 3:10 místního času (21:10 SELČ).

Na devizovém trhu se dolar propadl na sedmitýdenní minimum vůči japonskému jenu. Ten je investory považován za bezpečné útočiště v období nejistoty, takže těží z obav spojených s poklesem čínských akcií a s dluhovou krizí v Řecku.

Dolar vůči jenu během středy sestoupil až na 120,46 JPY, nejníže od 19. května. V závěru středečního obchodování v New Yorku se prodával za 120,68 JPY, oproti úterý tak vykazoval pokles o 1,5 procenta. Euro vůči dolaru zpevňovalo o půl procenta na 1,1059 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK