Nezaměstnanost na jihu Moravy dál klesá

09.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. července (ČTK) - Podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu na jižní Moravě v červnu klesl o 0,2 bodu na 6,8 procenta. Uchazečů o práci bylo 54.569, což je zhruba o 1500 méně než v květnu. Jejich počet tak dál dlouhodobě klesá. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil Úřad práce.

Nezaměstnanost v regionu je jednou z nejnižších v posledních letech. Oproti loňskému červnu se nížila o 1,2 procentního bodu. Tehdy pracoviště Úřadu práce v regionu evidovaly o zhurba 10.000 nezaměstnaných více.

Naopak počet volných pracovních míst se stále zvyšuje. Nyní je jich v regionu už přes 9000 a další budou zřejmě přibývat. Nábory zaměstnanců na červenec avizovala například tchajwanská společnost HTC, která chce v Brně zřídit svoje servisní centrum pro Evropu. Loni touto dobou bylo v nabídce Úřadu práce v regionu pouze 4301 volných míst.

Podíl nezaměstnaných v regionu je ale stále vyšší než v celé ČR, kde činí aktuálně 6,2 procenta. Podle generální ředitelky Úřadu práce ČR Kateřiny Sadílkové situaci na pracovním trhu ovlivňuje především zotavující se ekonomika a pozvolný hospodářský růst. \"V rámci monitorovacích návštěv nám zaměstnavatelé hlásí nárůst zakázek ve výrobě, službách a hlavně ve stavebnictví. V plném proudu jsou také sezónní práce,\" uvedla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK