Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v červnu klesla na 6,8 pct.

09.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 9. července (ČTK) - Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v červnu klesla na 6,8 procenta z květnových 7,2 procenta. Práci si v regionu hledalo 30.506 lidí, o měsíc dříve úřady registrovaly o 1346 více uchazečů o práci. Počet volných míst se proti květnu ale nezměnil, zaměstnavatelé jich prostřednictvím pracovních úřadů nabízeli 5855. Vyplynulo to z dnes zveřejněných údajů Úřadu práce ČR.

Díky poklesu podílu nezaměstnaných se Olomoucký kraj v červnu dostal z květnové třetí na čtvrtou příčku nejvyšší nezaměstnanosti v zemi. Stejně vysokou nezaměstnanost jako Olomoucký kraj v červnu vykázal i Jihomoravský kraj. Tradičně nejvyšší byla v Ústeckém kraji, kde červnový podíl nezaměstnaných činil 9,4 procenta. Za ním skončil Moravskoslezský kraj s nezaměstnaností 8,6 procenta a Karlovarský kraj se sedmi procenty.

Nezaměstnanost v šestém měsíci klesla ve všech pěti okresech Olomouckého kraje. Nejvyšší podíl nezaměstnaných na konci června mělo Přerovsko, a to 8,1 procenta. Na Jesenicku byla nezaměstnanost 7,8 procenta a na Olomoucku 6,9 procenta. Šumpersko mělo podíl nezaměstnaných 6,8 procenta a Prostějovsko 4,9 procenta.

Celkový počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jedná se například o lidi v rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězně nebo nezaměstnané v pracovní neschopnosti. Nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, bylo v červnu v Olomouckém kraji evidováno 28.892.

Nezaměstnanost v Česku se v červnu snížila na 6,2 procenta z květnových 6,4 procenta. Bez práce bylo 451.395 lidí, což je nejméně od dubna 2009. Naopak volných pracovních míst bylo nejvíce od prosince 2008, a to 96.983.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK