Nezaměstnanost v červnu klesla, inflace mírně zrychlila

09.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Nezaměstnanost v červnu klesla meziměsíčně o dvě desetiny procentního bodu na 6,2 procenta. Bez práce bylo nejméně lidí od dubna 2009, naopak volných pracovních míst nejvíce od prosince 2008. Mírné zrychlení ve stejném měsíci zaznamenala inflace, která se dostala na 0,8 procenta, tedy na nejvyšší úroveň od prosince 2013. Stále však zůstává pod tolerančním pásmem ČNB, jež začíná na jednom procentu.

\"Celkový makroekonomický obrázek stále vypadá velmi dobře. Klesající obavy z nezaměstnanosti v kombinaci s růstem reálných příjmů podporují vyšší spotřebu domácností, což postupně umožňuje obchodníkům zdražovat zboží i služby,\" uvedla hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Podle Úřadu práce situaci na pracovním trhu ovlivňuje hlavně zotavující se ekonomika a pozvolný hospodářský růst. \"Zaměstnavatelé nám hlásí nárůst zakázek ve výrobě, službách a hlavně ve stavebnictví. V plném proudu jsou také sezonní práce,\" uvedla Kateřina Sadílková, která byla pověřena řízením Úřadu práce. Nezaměstnanost by navíc podle analytiků měla klesat i v dalších měsících a dostavit by se mohlo oživení mezd.

Ceny se podle údajů ČSÚ meziměsíčně zvýšily o 0,1 procenta, nejvíce dovolené, pohonné hmoty, pivo, tabák nebo brambory. Zlevnily naopak oděvy a obuv. \"Meziroční inflace se opět o kousek posunula blíž k tolerančnímu pásmu ČNB, které začíná na hodnotě 1,0 procenta. Pohyb vzhůru proti minulému měsíci byl očekávaný, stejně jako faktory, které za ním stály,\" uvedl analytik UniCredt Bank Pavel Sobíšek.

Červnová meziroční inflace přitom byla oproti aktuální prognóze ČNB o 0,4 procentního bodu vyšší. Zveřejněná data podle centrální banky nadále potvrzují, že rozhodnutí z listopadu 2013 začít používat devizový kurz jako další nástroj měnové politiky významně přispělo k odvrácení hrozby deflace.

Dnešní údaje jsou pokračováním statistik ze začátku týdne, jež analytici považovali za potvrzení příznivého vývoje české ekonomiky. Konkrétně údaje o tržbách v maloobchodě, které v květnu vzrostly meziročně o 5,4 procenta. Dále o stavební výrobě, jež si ve stejném měsíci polepšila o 11,9 procenta, a průmyslové výrobě, která rostla o dvě procenta, i když to znamenalo zpomalení proti dubnovým 4,3 procenta.

\"Podnikatelská i spotřebitelská důvěra zůstává nadále vysoká, trh práce se viditelně zlepšuje, zaměstnanost dosahuje rekordních hodnot. Maloobchodní tržby jsou tedy jen dalším kouskem do skládačky, která vytváří celkový obraz prosperující české ekonomiky,\" komentovala to na začátku týdne analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK