Premiér: Koalice podpoří peníze pro kraje už od příštího roku

09.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Vládní koalice podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky podpoří zvýšení daňových příjmů pro kraje o 3,5 miliardy korun už od příštího roku. Sobotka to dnes uvedl ve Sněmovně při interpelacích. Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš minulý týden při jednání s hejtmany navrhoval, aby kraje tento zvýšený příjem dostaly až přespříští rok, což kraje odmítly. Peníze navíc by měla krajům zajistit novela zákona o rozpočtovém určení daní, kterou projednává Sněmovna.

\"Kraje vyjádřily jasný názor, že trvají na tom, aby tato novela byla účinná od 1. ledna příštího roku, a vládní koalice tento názor krajů bude respektovat. To znamená, počítáme s tím, že tato novela bude tady schválena v podobě tak, jak ji vláda předložila,\" uvedl Sobotka.

S návrhem na roční odklad přišel Babiš minulý týden při jednání se zástupci Asociace krajů ČR. Zdůvodnil to napjatým rozpočtem. Předseda asociace Michal Hašek (ČSSD) zdůraznil, že kraje původně chtěly navýšení příjmů od vlády už pro letošek, při jednání loni na jaře od toho ale ustoupily. \"Fakticky už došlo k ročnímu posunu,\" prohlásil Hašek.

Kraje by podle novely mohly od roku 2016 dostat více peněz ze státní kasy díky vyššímu podílu na výnosech daně z přidané hodnoty (DPH). V současnosti získávají kraje u DPH 7,86 procenta z celkového výnosu a obce 20,83 procenta. Nově by kraje měly mít z DPH 8,92 procenta, u obcí zůstane podíl stejný. Příjmy krajů z daní by se tak vrátily do stavu před rokem 2011, kdy byl podíl krajů na výnosech z daní snížen. Na vrácení k původnímu stavu se vláda s kraji dohodla loni v červnu.

Premiér navýšení krajských rozpočtů podporoval s tím, že případné odložení by muselo být provázenou mimořádnou dotací, která by krajům chybějící peníze nahradila. Babiš počítal s tím, že by krajům nabídl asi třetinu chybějící částky v řádu několika stovek milionů korun, které by byly určeny na sociální služby a miliardu na opravy silnic.

Krajům a obcím klesl podíl na výnosech z daně z přidané hodnoty za vlády Petra Nečase (ODS). Tehdy v době hospodářské krize bylo cílem získat peníze ze zvyšování sazeb DPH jen do státního rozpočtu. Zároveň se měnilo rozpočtové určení u obcí, kdy si menší obce polepšily na úkor velkých měst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK