Kurz jenu po růstu čínských akcií a zmírnění obav o Řecko klesá

09.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. července (ČTK) - Kurz japonského jenu po středečním vysokém růstu dnes naopak oslabuje. Reaguje tak hlavně na výrazný růst cen čínských akcií a na zmírnění obav o budoucnost Řecka. Evropa nyní očekává návrh reforem od řecké vlády.

Kolem 17:45 SELČ japonská měna vůči dolaru oslabovala zhruba o 0,5 procenta na 121,29 JPY, k euru pak ztrácela 0,2 procenta na 133,84 JPY. Euro proti dolaru ztrácelo 0,3 procenta na 1,1037 JPY.

Akcie na šanghajské akciové burze dnes vzrostly o téměř šest procent. To bylo dost na to, aby se investorům vrátil optimismus. V posledních týdnech totiž obchodování dominovalo téma sporů mezi eurozónou s Řeckem a masivní pokles čínských akcií. Obě události pomohly jenu ve středu k nejvyššímu jednodennímu růstu v letošním roce.

Řecko ale dál děla investorům starosti. Řecký premiér Alexis Tsipras dokončuje návrh reforem, který hodlá dnes předložit ostatním členům eurozóny a který má zajistit Řecku dohodu o třetí finanční pomoci. Někteří evropští představitelé také již vyjadřují ochotu k případnému snížení hodnoty řeckého dluhu, Německo je však stále proti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK