Lidovci mají stále výhrady k navrhované podobě evidence tržeb

10.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. července (ČTK) - Vládní lidovci mají stále výhrady k navrhované podobě zavedení elektronické evidence tržeb, o níž dnes v úvodním kole jedná Sněmovna. Chtějí dát pozměňovací návrhy, aby byli ochráněni nejmenší živnostníci a podnikatelé, řekl novinářům místopředseda frakce KDU-ČSL a zpravodaj zákona Jaroslav Klaška.

Povinnosti mají podle Klašky podléhat všichni s tím, že vláda může poskytnout dočasnou výjimku na základě podkladů ministerstva financí. Výhrady KDU-ČSL ale podle něho dosud nebyly uspokojivě dořešeny, jde právě o ochranu nejmenších živnostníků a podnikatelů. \"Například živnostníků nebo podnikatelů, kteří to mají jako přivýdělek ke svému dalšímu pracovnímu poměru,\" řekl Klaška.

O pozměňovacích návrzích, které lidovci uplatní, budou v koalici jednat. \"Věřím tomu, že jednáním dojdeme k nějaké shodě,\" dodal Klaška.

Lidovci podle něho uznávají to, že předloha pomůže k férové hospodářské soutěži a omezí daňové úniky, i to, že elektronická evidence tržeb je součástí koaliční smlouvy.

Klaška vyvolal pozornost při červnovém zahájení úvodního kola debaty o normě, když jako zpravodaj odjel ze Sněmovny. Musel se vrátit a vysvětloval, že se předem omluvil z vážných rodinných důvodů. Dnes uvedl, že funkci zpravodaje nechtěl zprvu přijmout, nikdo jiný ale neměl zájem.

Schvalování zákona chce obstruovat pravicová opozice, soustředí se ale patrně až na druhé sněmovní čtení a závěrečné kolo rozhodování. Nynější první čtení by měla Sněmovna dnes s největší pravděpodobností dokončit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK