Stát za pět měsíců vypsal o pětinu méně projektových tendrů

10.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. července (ČTK) - Veřejná správa vypsala v prvních pěti měsících letošního roku meziročně o 21,5 procenta méně zakázek na projektové práce. Celkový objem státem vypsaných zakázek činil 851 milionů korun. Vyplývá to z nejnovější analýzy zpracované analytickou společností CEEC Research na základě dat uveřejněných na konci měsíce května 2015 ve Věstníku veřejných zakázek.

\"V porovnání se stejným obdobím loňského roku jde o pětinový propad. Z těchto zakázek bylo zatím zrušeno jen malé množství. Investoři už vybrali dodavatele na 16 procent uvedených výběrových řízení, což činí pět procent z celkové hodnoty zakázek,\" uvedl dnes ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Analytická společnost podotkla, že proti stejnému období v loňském roce naopak vzrostl jak počet, tak i objem ukončených výběrových řízení. V prvních pěti měsících letošního roku vybrali zástupci veřejných institucí podle CEEC dodavatele na 193 projektových zakázek za 1,2 miliardy korun.

\"Konkrétně v květnu ukončilo Ředitelství silnic a dálnic ČR pět velkých výběrových řízení. Šlo například o soutěž na dokumentaci k územnímu rozhodnutí na stavbu rychlostní silnice R11 z Jaroměře do Trutnova a z Trutnova dále na hranice, nebo na stavbu obchvatu Frýdku-Místku na R48,\" doplnila společnost.

Pokles vypsaných veřejných zakázek na projektové práce kritizují někteří zástupci stavebních a developerských firem. \"Navzdory proklamacím o nutnosti rozšiřovat dopravní infrastrukturu a využít maximálně evropské dotace vypsali veřejní investoři v prvních pěti měsících letošního roku o více než pětinu nižší počet zakázek na projektovou přípravu dopravních staveb. Když si uvědomíme, jak dlouhá cesta ještě vede od projektu k realizaci stavby, obávám se, že zlepšení silniční dopravy se nám neustále vzdaluje,\" uvedl generální ředitel stavební firmy Metrostav Pavel Pilát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK