Akcie na pražské burze v týdnu posílily o procento na 992 bodů

10.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. července (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily. Index PX stoupl o téměř procento na 991,5 bodu. Největší zisky zaznamenaly opět cenné papíry těžební společnosti NWR, nejvíce ztratily akcie mediální firmy CME. Vyplývá to z výsledků burzy. Minulý týden akcie klesly o 1,3 procenta.

\"Podle očekávání byl uplynulý týden celý o Řecku poté, co tamní referendum odmítlo úsporná opatření, které navrhovali věřitelé. Investoři rovněž sledovali dění v Číně, kde tamní indexy byly silně pod prodejním tlakem, na což reagovala vláda a řadou opatření, která napomohla zastavit tento prodejní tlak,\" popsal obchodování analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií byla CME s poklesem o 4,5 procenta na 49,7 Kč. U společnosti se neobjevila žádná zásadní informace. Dění kolem Řecka a Číny mělo negativní vliv i na americké akcie, v rámci nichž se dostalo pod tlak i CME.

Naopak nejvíce rostoucí akcií byla NWR, která přidala 4,4 procenta na 0,24 Kč. Akcie je podporována nedávným prohlášením investiční skupiny Arca Capital o jejím zájmu o titul kvůli snaze o manažerské ovlivnění chodu společnosti.

Příští týden se trhy zaměří opětovně na dění kolem Řecka. O aktuálním víkendu se bude očekávat rozhodování věřitelů spolu s EU o novém řeckém návrhu řešení současné krize. V USA se investoři zaměří na výsledkovou sezonu. \"Očekáváme potvrzení našeho základního scénáře v rámci řecké ságy, a to dohody s věřiteli a získání dalšího záchranného plánu. Pokud se tento scénář naplní, očekáváme pozitivní reakci trhu,\" dodal Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK