Ceny ropy v obavách z dohody s Íránem slábnou

10.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 10. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes po čtvrtečním oživení mírně slábnou. Dolů je stahují obavy o osud dohody s Íránem, které převládly nad nadějemi na řešení řecké krize a oživením čínských akcií. Trh rovněž oslabila poslední prognóza Mezinárodní agentury pro energii (IEA).

Cena severomořské ropy Brent kolem 17:30 SELČ ztrácela asi 40 centů na 58,20 dolaru za barel, i když dopoledne asi dolar na barel získávala. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu vykazovala pokles o 55 centů na 52,23 USD.

Za celý týden Brent ztrácí kolem čtyř procent a WTI je takřka deset procent pod závěrem z minulého pátku. V první polovině týdne ceny srážela krize v Řecku, propad čínských akcií, vyhlídky na možné zrušení sankcí proti Íránu a také překvapivý růst zásob ropy na americkém trhu.

Jednání o konečné dohodě o íránském jaderném programu ve Vídni se prodlužuje do 13. července, aby vyjednávači dostali více času. Dohoda měla být podle dosavadního harmonogramu hotová nejpozději dnes.

IEA dnes předpověděla, že ceny ropy zůstanou zřejmě dál pod tlakem kvůli oslabení celosvětové poptávky a zvyšování nadbytku ropy na trhu. Trh by se do rovnováhy měl dostat až v příštím roce.

Ropu zpočátku posílilo další prudké oživení čínských akcií z předešlých propadů. Trh rovněž podpořily naděje na víkendové řešení řecké krize.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 58,20 58,61 New York - Nymex WTI srpen 52,23 52,78

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK