Euro si přeje zachovat 84 procent Řeků, drachmu chce 12 procent

11.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 11. července (ČTK) - Zachovat společnou evropskou měnu si přeje 84 procent Řeků, zatímco návrat k drachmě chce 12 procent obyvatel předluženého Řecka. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti Metron Analysis pro řecký list Parapolitika. Další průzkum, který provedla řecká Makedonská univerzita, ukázal, že voliči vládní levicové strany SYRIZA premiéra Alexise Tsiprase jsou v otázce eura rozděleni. Pro drachmu jich je 40 procent, zatímco euro chce zachovat 47,5 procent respondentů.

Většina dotazovaných Řeků, kteří si přejí setrvat v eurozóně, rovněž podle Metron Analysis obhajovala výsledky nedělního referenda. V něm voliči odmítli požadavky mezinárodních věřitelů jak by Atény měly pokračovat v reformách a úsporných opatřeních, aby si zajistily další finanční pomoc.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že Řekové jsou velmi pesimističtí k vyhlídkám hospodářství své země v nadcházejících dvanácti měsících. Takřka 60 procent respondentů prohlásilo, že jejich rodinný rozpočet se v nadcházejícím roce zcela jistě, případně pravděpodobně zhorší. Opačný názor má méně než deset procent dotazovaných.

I přes chmurná očekávání Řeků si SYRIZA drží náskok před konzervativní opozicí. Levicové straně by v případě voleb dalo svůj hlas 45,6 procenta Řeků, uvádí sondáž Metron Analysis. Pokud by strana opravdu takového výsledku dosáhla, bylo by to o takřka deset procentních bodů více, než kolik hlasů SYRIZA dostala v lednových parlamentních volbách. Podpora konzervativní Nové demokracie klesla o pět procentních bodů na 22,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK