Na mýtném se v pololetí meziročně vybralo o 12 procent více

13.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. července (ČTK) - Na elektronickém dálničním mýtném se za první pololetí vybralo přes 4,8 miliardy korun. Meziročně jde o 12procentní růst. Nejsilnější výběr byl minulý měsíc, kdy růst proti loňskému červnu přesáhl 16 procent. Vyplývá to ze statistik tuzemského provozovatele mýtného systému. Důvodem je vedle lednového zdražování cenových tarifů růst kamionové dopravy.

To dokládá i zvýšení počtu takzvaných mýtných transakcí, tedy plateb kamionů a dalších vozidel s hmotností nad 3,5 tuny pod mýtnými branami. Meziročně ukazatel vzrostl o 8,3 procenta více na 200 milionů transakcí.

Zároveň pokračoval pokles snižování průměrné ceny těchto transakcí na 23,63 Kč v červnu. Ještě v lednu přitom kamiony platily za projetí zpoplatněného úseku v průměru o 86 haléřů více. Za poklesem průměrné ceny stojí především cenové zvýhodnění pro nejvyšší ekologickou kategorii motorů, které se vyhnulo lednové zvyšování cen a ke které se registruje čím dál větší počet kamionů.

Největší podíl na platbách mýtného mají tuzemské přepravní společnosti. Na české kamiony připadá přes 53,5 procenta všech plateb. Následují kamiony z Polska (13,3 procenta), Slovenska (11,66) a Maďarska (5,56 procenta). Na opačném konci pomyslného žebříčku jsou kamiony ze zemí, jako jsou Tádžikistán, San Marino, nebo Izrael, které přes Česko projíždí zřídka a na mýtném tak zaplatí stokoruny. V případě vozidel registrovaných v Izraeli šlo za pololetí o 227 korun.

Elektronické mýtné se v Česku vybírá od roku 2007 na více než 1400 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a vybraných částech silnic první třídy. Celkem je v systému zaregistrováno přes 800 tisíc kamionových palubních jednotek. Za celý loňský rok se na mýtném vybralo 8,7 miliardy korun, což je meziroční růst o 160 milionů korun.

Ministerstvo dopravy by do konce července mělo předložit vládě základní parametry výběrového řízení na nového výběrčího mýta po vypršení smlouvy s firmou Kapsch koncem roku 2016.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK