Růst ekonomiky byl ve 2. čtvrtletí vyšší než odhady ČNB

28.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Vývoj tuzemské ekonomiky v letošním druhém čtvrtletí byl proti odhadům České národní banky vyšší o jeden procentní bod v meziročním vyjádření a o 1,1 procentního bodu v mezičtvrtletním vyjádření. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub. Hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí podle dnešních zpřesněných údajů Českého statistického úřadu stoupl meziročně o 4,4 procenta a mezičtvrtletně o jedno procento.

\"V souhrnu lze konstatovat, že skutečnost předčila očekávání ČNB, avšak odchylka se koncentruje do zásob, které jsou vysoce kolísavou složkou HDP. Ostatní složky HDP se vyvíjí zhruba v souladu s prognózou,\" uvedl Holub.

Odchylka meziročního růstu HDP ve druhém čtvrtletí od prognózy ČNB byla způsobena vyššími než očekávanými investicemi, a to zejména vyšší tvorbou zásob. \"Nepotvrdil se tak předpoklad prognózy ohledně částečné korekce výrazného růstu zásob z prvního čtvrtletí letošního roku,\" uvedl Holub.

Mírně vyšší proti odhadům ČNB byla i spotřeba vlády. Naopak růst spotřeby domácností mírně zaostal. Dynamika vývozu i dovozu zboží a služeb byla nižší o více jak jeden procentní bod, než odhadovala centrální banka. Příspěvek čistého vývozu k růstu HDP byl přitom proti prognóze ČNB lehce nižší.

Podle prognózy ČNB domácí ekonomika v letošním roce dále poroste. Zrychlující zahraniční poptávka, nízké ceny ropy, uvolněné domácí měnové podmínky prostřednictvím oslabeného kurzu koruny i mimořádně nízkých úrokových sazeb a zvýšení vládních investic vyústí letos podle odhadů ČNB v růst HDP o 3,8 procenta. V následujících dvou letech pak růst zpomalí lehce pod tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK