Dolar dál zpevňuje, pomáhá mu zklidnění na trzích a data z USA

28.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 28. srpna (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích čtvrtým dnem za sebou zpevňuje. Pomáhá mu klidnější situace na finančních trzích a celkově optimistické údaje z USA, které posílily názor, že největší světová ekonomika je cestě stabilního hospodářského růstu. Euro k dolaru před 16:45 SELČ ztrácelo zhruba 0,1 procenta na 1,1230 USD, a nacházelo se tak hluboko pod sedmiměsíčním maximem 1,1715 USD ze začátku týdne.

Dolarový index, který měří výkonnost dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vykazoval nárůst o 0,3 procenta na 95,881 bodu. V pondělí během prudkého propadu na světových akciových trzích klesl na sedmiměsíční minimum 92,621 bodu. Za poslední čtyři dny ale 2,7 procenta přidal.

Prezident Federální rezervní banky (Fed) v New Yorku William Dudley po prudkém propadu na světových burzách, vyvolaným obavami ohledně Číny, tento týden naznačil, že zvýšení úrokových sazeb v USA je v září méně pravděpodobné. Některé činitele Fedu, jak zní zkratka americké centrální banky, ale nedávný kolaps na trzích neohromil.

\"Nestalo se tu nic, co by tak radikálně změnilo vyhlídky americké ekonomiky, aby se základní trajektorie (měnové) politiky změnila,\" uvedl podle agentury Reuters prezident Fedu v St. Louis James Bullard na okraj konference světových centrálních bankéřů v Jackson Hole ve Wyomingu. Jeho názor sdílela i šéfka clevelandského Fedu Loretta Mesterová. Americká ekonomika by podle ní mohla mírné zvýšení úrokových sazeb stále ustát. Nepřislíbila však, že na příštím zasedání Fedu v září takový krok podpoří.

Americká ekonomika podle čtvrtečních dat zrychlila tempo růstu ve druhém čtvrtletí na 3,7 procenta namísto původně předpokládaného vzestupu o 2,3 procenta. Dnešní údaje pak ukázaly, že spotřebitelské výdaje v červenci vzrostly o 0,3 procenta. Spotřebitelská důvěra ale v srpnu na pozadí poklesu cen akcií mírně klesla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK