ČD zveřejní pololetní hospodářské výsledky

31.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. srpna (ČTK) - České dráhy zveřejní hospodářské výsledky za letošní první pololetí. Vloni celá skupina, do níž mimo jiné patří i nákladní dopravce ČD Cargo nebo Výzkumný ústav železniční (VUZ), uzavřela pololetní hospodaření se ziskem 158 milionů korun. Na konci celého roku 2014 dopravce skončil s čistým ziskem 156 milionů korun, především kvůli vývoji hospodaření v nákladní dopravě a provozním úsporám.

Zlepšení hospodářských výsledků v prvním pololetí už oznámila dvojice soukromých konkurentů státního dopravce, společnosti RegioJet a Leo Express. Zatímco RegioJet ze skupiny Student Agency se v pololetí po loňské ztrátě přehoupl do zisku 7,5 milionu korun, Leo Express pouze zmírnil ztrátu na 38 milionů korun z 63,6 milionu o rok dřív. Oběma dopravcům pak k lepším výsledkům dopomohl zejména růst počtu cestujících.

Celkově podle statistik ministerstva dopravy počet přepravených osob po železnici zůstal podle aktuálních údajů z letošního 1. čtvrtletí zhruba stejný a držel se na 46 milionech přepravených cestujících. Vzrostla ale průměrná délka, kterou lidé vlakem cestovali. Součin počtu cestujících a ujeté vzdálenosti mírně vzrostl na 1,8 miliardy osobokilometrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK