Českým drahám v pololetí klesl zisk na 102 milionů korun

31.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. srpna (ČTK) - Skupina České dráhy měla v pololetí zisk po zdanění 102 milionů korun, meziročně o 56 milionů korun méně. Pokles je způsoben především nákladní dopravou, kterou provozuje dceřiné ČD Cargo. V osobní dopravě se naopak Českým drahám dařilo, rostly tržby i přepravní výkon. Na dnešním setkání s novináři to řekl předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek.

Zisk po zdanění z nákladní dopravy meziročně klesl z 540 milionů korun na 216 milionů Kč. Podle managementu to je důsledek konkurence na trhu nákladní dopravy. Kromě dalších železničních dopravců se ČD Cargo potýká s kamionovými dopravci, kteří zboží po silnicích nižších tříd přepravují bezplatně a mýtné platí jen na dálnicích a části silnic prvních tříd. Nákladní vlaky přitom musí platit za každý ujetý kilometr.

Osobní doprava naopak snížila ztrátu z 262 milionu korun na 78 milionů korun. Tržby z osobní přepravy meziročně vzrostly o 245 milionů na 10,5 miliardy korun, uvedly ČD. Prodloužila se i průměrná vzdálenost, kterou lidé s vlaky jezdí, i obsazenost vozidel.

Zlepšení hospodářských výsledků v prvním pololetí už oznámila dvojice soukromých konkurentů státního dopravce RegioJet a Leo Express. Zatímco RegioJet ze skupiny Student Agency se v pololetí po loňské ztrátě přehoupl do zisku 7,5 milionu korun, Leo Express zmírnil ztrátu na 38 milionů korun z 63,6 milionu o rok dřív. Oběma dopravcům k lepším výsledkům pomohl zejména růst počtu cestujících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK