Kordárně Plus loni rostly tržby o tři procenta na 2,23 miliardy

31.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Velká nad Veličkou (Hodonínsko) 31. srpna (ČTK) - Výrobci technických tkanin Kordárně Plus z Velké nad Veličkou na Hodonínsku rostly loni tržby o tři procenta na 2,23 miliardy korun. Zisk se však snížil o více než polovinu na 190 milionů korun. Letos by měly tržby podle předpokladů dále růst, vyplývá z výroční zprávy ve Sbírce listin.

Loni se společnost dařilo posilovat postavení na trhu s kordovými tkaninami, které se využívají pro výrobu pneumatik či pro výrobu hadic. Snahou je také vyvíjet a certifikovat nová kordová vlákna ve spolupráci se sesterským Slovkordem Plus. \"Celkem jsme loni prodali 21.000 tun tkanin, což je nárůst o 7,5 procenta,\" uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva Marek Malík.

Po kordových tkaninách byla poptávka větší, klesla naopak poptávka po séglových tkaninách, které se používají pro výrobu dopravníkových pásů. \"Souviselo to se snížením investic v těžařství a energetice,\" vysvětlil Malík. Letos by měla výroba kordových tkanin růst až o čtvrtinu díky dokončení certifikačního procesu u zákazníků.

V roce 2013 začal podnik vyrábět také karbonová vlákna, loni jich bylo sedm tun. \"Podařilo se získat velké zákazníky v Polsku a Portugalsku, 70 procent produkce zatím míří na trh bývalého Československa,\" uvedl Malík. Karbonové tkaniny jsou však pro společnost velmi perspektivním výrobkem a snaží se nadále investovat do vývoje i výrobních technologií.

I přes zvyšující se poptávku loni nebyly výrobní kapacity plně využité. \"Lze však předpokládat i nadále zvýšenou poptávku. Výrobci pneumatik investují do výroby ve střední Evropě,\" sdělil Malík. Tržby se se letos měly zvýšit až na 2,57 miliardy korun.

Firmě se loni sice snížil čistý zisk, o polovinu však vzrostla EBITDA, tedy zisk před započtením úroků, daní a odpisů, a to na 229 milionů. Důvodem byl vysoký podíl výrobků s přidanou hodnotou a oslabená koruna.

Vlastníkem Kordárny Plus je brněnská investiční skupina Jet Investment, v jejímž portfoliu jsou i další průmyslové podniky. Převzala podnik před několika lety, kdy se ocitl v platební neschopnosti a hrozil krach. Investor jej transformoval v prosperující společnost, která dnes zaměstnává stabilně téměř 600 lidí.

Tržby a zisk Kordárny Plus (v tis. Kč) 2014 2013 tržby 2,323.000 2,246.000 zisk 190.000 422.000

Zdroj: výroční zpráva ve Sbírce listin

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK