Ceny ropy po prudkém oživení znovu klesají

31.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 31. srpna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích po prudkém oživení z minulého týdne obnovily pokles, severomořská ropa Brent sestoupila zpět pod 49 dolarů za barel. Ropný trh oslabuje trvající přesycení dodávkami a obavy o růst čínské ekonomiky.

Severomořská ropa Brent v 15:40 SELČ oslabila o jeden a čtvrt dolaru, tedy asi 2,5 procenta, na 48,77 USD za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila v říjnovém termínovém kontraktu podobným tempem na 44,20 USD.

Minulý týden ceny ropy získaly více než deset procent a oživily z minim za šest a půl roku. Na ně sestoupily během devítitýdenního poklesu, který byl nejdelší týdenní sérii ztrát od roku 1986 a ceny v ní ztratily asi třetinu.

Trh ale dál podkopává vysoká produkce v USA, rekordní těžba na Blízkém východě a obavy z klesající poptávky v Číně a dalších asijských zemích. Dnes tento strach dál podnítil další pokles čínského akciového trhu a investoři budou sledovat úterní údaje o srpnovém vývoji aktivity v čínském průmyslu.

Trh se také bude zaměřovat na nadcházející sérii statistik z americké ekonomiky. Ty naznačí, zda centrální banka (Fed) na zasedání za dva týdny přikročí k prvnímu zvýšení úrokových sazeb od finanční krize. Zvýšení úroků by podpořilo dolar, což by ropu a další komodity oslabilo tím, že by je zdražilo investorům v jiných měnách.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 48,77 50,05 New York - Nymex WTI říjen 44,20 45,22

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK