Americké akcie klesají, trh se zaměřuje na statistiky a Fed

31.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. srpna (ČTK) - Americké akciové trhy zahájily dnešní obchodování poklesem až o jedno procento, v polovině dne ale ztráty zmírnily. Investoři se zaměřují na otázku zvýšení úrokových sazeb, a budou proto sledovat nadcházející údaje z ekonomiky. Indexy Wall Street míří za srpen k nejhlubšímu měsíčnímu poklesu za několik let.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index oslaboval o 0,2 procenta na zhruba 16600 bodů. Širší index S&P 500 se pohyboval se ztrátou 0,3 procenta na 1982 bodech. Index technologického trhu Nasdaq odepisoval 0,25 procenta na 4816 bodů.

Místopředseda centrální banky (Fed) Stanley Fischer o víkendu zachoval možnost zvýšení krátkodobých sazeb z nynější takřka nulové úrovně již v září, když uvedl, že inflace v USA pravděpodobně v dohledné době stoupne. To naznačilo, že Fed by nemusel přitvrzení odložit jen kvůli tomu, že akciový trh v minulých dnech zažil kvůli strachu z nepříznivého vývoje čínské ekonomiky prudké otřesy.

Wall Street podkopaly rovněž čínské akcie. Ty dnes zažily další silně rozkolísaný den, kdy jejich indexy ztrácely až čtyři procenta a skončily mírným poklesem.

Investoři se zaměří zejména na páteční údaje o srpnovém vývoji zaměstnanosti v USA. Fed dává najevo, že podmínkou zahájení normalizace měnové politiky je zejména trvalejší oživení trhu práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK