Developer VGP v 1.pololetí vydělal 32,2 mil. eur, očekává růst

01.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. září (ČTK) - Developerská skupina VGP v 1. pololetí letošního roku vykázala zisk 32,2 milionu eur (zhruba 870,3 milionu korun). Loni ve stejném období měla firma zisk 43,3 milionu eur (1,182 miliardy Kč). V něm byl ale zahrnut prodej portfolií za 13,4 milionu eur (365,8 milionu Kč), který byl dokončen až v říjnu. Více než polovinu developerských projektů firma nyní realizuje v Německu. ČTK o tom dnes informovala mluvčí firmy Petra Roušarová.

VGP během prvních šesti měsíců letošního roku uzavřela nájemní smlouvy za 11,3 milionu eur (305,4 milionu korun), z toho 10,5 milionu eur (283,8 milionu korun) představovaly nové smlouvy. Míra obsazenosti nemovitostí skupiny na konci června 2015 mírně stoupla na 94,8 procenta z 94 procent na konci loňského roku.

Druhým nejdůležitějším trhem je pro firmu České republika, která má na jejích projektech asi čtvrtinový podíl. VGP v prvním pololetí vstoupila na španělský trh, když otevřela svou kancelář v Barceloně. První investice do pozemků ve Španělsku plánuje ještě letos. \"VGP rovněž zvažuje vstup na skandinávské trhy a aktivně hledá pozemky ke koupi, aby tam mohla zahájit developerské aktivity,\" uvedla firma.

Firma očekává, že by i ve druhém pololetí letošního roku měla být schopna rozšiřovat příjem z pronájmů a nemovitostní portfolio. Zajistila si například pozemek o rozloze 540.000 metrů čtverečních u Bratislavy. V srpnu také získala pozemek o rozloze 85.000 metrů čtverečních v bezprostřední blízkosti obchvatu Budapešti.

\"Během druhé poloviny roku 2015 bude VGP dále přehodnocovat své zdroje a strategii financování, aby mohla nadále investovat do expanze portfolia pozemků a mohla pokračovat v developerských aktivitách a maximalizovat hodnotu pro akcionáře,\" uvedla firma v tiskové zprávě.

Skupina VGP, která projektuje, staví a pronajímá logistické areály a průmyslové parky, působí ve středoevropském regionu. Celkem má firma v plném vlastnictví pozemky o rozloze 2,950.204 metrů čtverečních, dalších 954.000 metrů čtverečních pak představují nové pozemky s opcí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK