Japonské akcie prohloubily ztráty, prudce klesla Toshiba

01.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. září (ČTK) - Japonské akcie po pondělním propadu dnes prohloubily ztráty a jejich hlavní index odepsal téměř čtyři procenta. Na pokles cen měly vliv obavy ze zpomalení růstu čínské ekonomiky a také nejistota před zveřejněním dalších statistických dat z USA. Náladu na trhu podkopaly i slabé údaje o investicích japonských firem. Akcie společnosti Toshiba se po dalším odkladu zveřejnění finančních výsledků propadly o více než pět procent.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 dnes oslabil o 3,84 procenta na 18.165,69 bodu. Širší index Topix odepsal 3,83 procenta a uzavřel na hodnotě 1478,11 bodu.

Trh znovu podkopávaly obavy o zdraví čínské ekonomiky po zveřejnění zprávy o poklesu aktivity v tamním zpracovatelském sektoru. Náladu na trhu zhoršily také údaje, podle kterých investice japonských firem do továren a zařízení během tří měsíců do června zpomalily.

Akcie elektrotechnického konglomerátu Toshiba se propadly o 5,3 procenta. Firma v pondělí opět odložila zveřejnění výsledků za uplynulý finanční rok a uvedla, že v účetnictví zjistila další nesrovnalosti. Jde o jeden z největších účetních skandálů v Japonsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK