Ceny ropy kvůli údajům z Číny výrazně klesly

01.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 1. září (ČTK) - Ceny ropy dnes výrazně klesají a smazávají část prudkých pondělních přírůstků. Ropný trh srazila zpráva o poklesu průmyslové aktivity v Číně, která je největším světovým spotřebitelem energetických surovin.

Severomořská ropa Brent kolem 15:30 SELČ oslabila o 4,5 procenta na 51,90 dolaru za barel po pondělním vzestupu o více než osm procent. Americká lehká ropa WTI v říjnovém termínovém kontraktu oslabila podobným tempem na 47,10 dolaru, v pondělí získala devět procent.

Aktivita v čínském zpracovatelském sektoru v srpnu klesla nejprudším tempem za poslední tři roky, zatímco růst v sektoru služeb zpomalil, ukázaly dnešní oficiální údaje. Zpráva zesílila obavy o zdraví druhé největší světové ekonomiky. \"Dnes působí v první řadě faktor strachu o Čínu,\" řekl agentuře Reuters analytik Carsten Fritsch z německé Commerzbank.

Od minulého týdne do pondělka ceny ropy získaly téměř dvacet procent a oživily z minim za šest a půl roku. Na ně sestoupily během devítitýdenního poklesu, kdy se propadly zhruba o třetinu.

Trh nyní obecně podkopává vysoká produkce v USA, rekordní těžba na Blízkém východě a obavy z klesající poptávky v Číně a dalších asijských zemích. Ropný kartel OPEC těží asi dva miliony barelů denně nad poptávaným množstvím, což zvyšuje ropné zásoby v celém světě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 51,90 54,15 New York - Nymex WTI říjen 47,10 49,20

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK