Americké akcie výrazně klesají kvůli obavám ohledně Číny

01.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. září (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v první polovině dnešního obchodování výrazně oslabovaly. Údaje o srpnovém poklesu aktivity čínského zpracovatelského sektoru totiž zvýšily obavy o zdraví druhé největší ekonomiky světa.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index pokles o dvě procenta na 16.193 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel 1,9 procenta a byl na 1935 bodech, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite odepisoval zhruba 1,5 procenta a pohyboval se kolem 4695 bodů.

Čínský statistický úřad dnes oznámil, že aktivita v čínském zpracovatelském sektoru v srpnu klesla nejprudším tempem za poslední tři roky. Index aktivity se snížil na 49,7 bodu z červencových 50,0 bodu. Právě padesátibodová hranice je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Údaje posílily obavy investorů ze zpomalování hospodářského růstu v Číně a z jeho negativních dopadů na celou světovou ekonomiku. Vedly rovněž k poklesu cen ropy, což zasáhlo akcie energetických podniků. Propad tak zaznamenaly například ceny akcií největší veřejně obchodované ropné společnosti světa Exxon Mobil a jejího konkurenta Chevron.

Slabé údaje navíc přišly rovněž ze zpracovatelského sektoru Spojených států. Tempo růstu jeho aktivity bylo v srpnu nejpomalejší za více než dva roky, sdělil dnes Institut nákupních manažerů (ISM).

K nervozitě na akciovém trhu přispěla také šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová, která dnes prohlásila, že světová ekonomika pravděpodobně poroste pomaleji, než se doposud očekávalo. Příčinou je podle ní pomalejší zotavování vyspělých ekonomik a zpomalování růstu rozvíjejících se tržních ekonomik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK