Čínské akcie smazaly ztráty, evropské burzy zahájily růstem

02.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj/Tokio/Londýn 2. září (ČTK) - Čínské akciové trhy dnes smazaly počáteční výrazné ztráty a jejich hlavní indexy skončily takřka beze změn. Trh podpořil příslib velkých čínských makléřských firem, že zvýší vlastní nákupy akcií. Jiné asijské trhy ještě pokračovaly v mírném poklesu, evropské burzy ale zahájily vzestupem z prudkých ztrát minulého měsíce a počátku tohoto týdne.

Index CSI300, který zahrnuje akcie největším firem na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, dnes vzrostl o 0,11 procenta na 3365,83 bodu. Hlavní index šanghajské burzy ale 0,20 procenta odepsal a skončil na 3160,17 bodu. Oba indexy přitom zpočátku ztrácely přes čtyři procenta.

Počáteční ztráty čínský trh do značné míry vymazal i v úterý. Za srpen ale indexy odepsaly zhruba 12 procent a od poloviny června ztratily asi 40 procent.

Devět čínských makléřských firem slíbilo zvýšit objem peněz určených na vlastní obchodování celkově asi o 30 miliard jüanů (kolem 113 miliard Kč). Reagovaly tím na výzvy vládních úřadů, které mají zájem na tom, aby se propad akciového trhu zastavil.

Burzy jinde v Asii dnes vesměs dál mírně klesaly. Index tokijské burzy Nikkei 225 uzavřel extrémně rozkolísané obchodování ztrátou o 0,39 procenta na 18.095,40 bodu, a přiblížil se šestiměsíčnímu minimu 17.714,30 bodu.

Evropské akcie po krušném začátku týdne dnes dopoledne mírně oživují. Obchodníci podle agentury Reuters poukazují na signály nových čínských opatření na podporu akcií a spekuluje se také o výsledku nadcházejícího zasedání centrální banky. Za celý srpen index FTSEurofirst 300 pod vlivem obav z útlumu čínské ekonomiky ztratil devět procent, což byl nejprudší měsíční pokles za poslední čtyři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK