Soud poprvé potrestal jednatele firmy za nelegální těžbu v lese

02.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 2. září (ČTK) - V Česku byli odsouzeni první tři lidé za to, že jako členové vedení firmy nechali navzdory úřednímu zákazu pokácet stromy v soukromém lese. Podmíněné tresty za zneužití vlastnictví lesa dostali tři lidé ze společnosti Wood-Steel, která přes úřední zákaz pokácela mladé stromy v zakoupeném lese na Olomoucku. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) navíc firmě Wood-Steel za nepovolené kácení stromů vyměřila pokutu 400.000 korun, sdělila dnes ČTK mluvčí ČIŽP Radka Burketová. Nelegální těžba dřeva se v poslední době opět rozmáhá. Podnikavci si mohou díky vysokým cenám dřevní hmoty přijít na miliony korun.

Vykácení stromů mladších 80 let v lese u Nové Hradečné na Olomoucku inspektoři zjistili na podzim 2012. \"Lesní porosty do tohoto věku zákon na ochranu lesa před mýtní těžbou chrání. Lesní pozemek s porostem koupila společnost Wood-Steel a přes písemný zákaz příslušné státní správy lesa Městského úřadu Uničov ihned nechala dřevo vytěžit najatou firmou,\" uvedla Burketová.

Případ vyšetřovala policie a nedávno se dostal k soudu. \"Ten vůbec poprvé odsoudil v souvislosti s nelegálním kácením konkrétní fyzické osoby, které ho nařídily, a to za zneužití vlastnictví,\" uvedla Burketová. Třem osobám, které byly v době nepovolené těžby v pozici statutárních orgánů společnosti nebo za ni jednaly, soud uložil podmíněné tresty. \"Podle soudu jednaly tak, že úmyslně vymýtily les a ponechaly jej bez obnovy uložené jim lesním zákonem,\" dodal ředitel olomouckého inspektorátu ČIŽP Radek Pallós.

Po nepovolené těžbě mladých stromů vznikla u Nové Hradečné na ploše 0,96 hektaru holina, kvůli níž okolní lesní porosty začal ohrožovat vítr a kůrovec. ČIŽP proto firmě Wood-Steel uložila pokutu 400.000 korun. Podle Pallóse se obavy lesníků z šíření kůrovce nakonec naplnily. Z plochy čtyř hektarů musely být odstraněny napadené stromy, přičemž plocha bez lesního porostu se stále zvětšuje. \"Holina nebyla zalesněna, i když už uplynula zákonná lhůta. Stabilita navazujícího lesa je na dlouhou dobu narušena,\" upozornil Pallós.

Firmě Wood-Steel už ČIŽP vyměřila několik pokut za to, že nelegálně kácela stromy i na jiných místech v Česku. \"V letech 2009 až 2014 to bylo osm pokut a opatření ve výši 4,3 milionu korun. K tomu bylo jednomu z právě odsouzených uloženo různými oblastními inspektoráty ČIŽP celkem dvacet pokut a opatření k nápravě v souhrnné výši 3,59 milionu korun,\" uvedl ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK