V soukromém sektoru USA vzniklo v srpnu méně míst, než se čekalo

02.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. září (ČTK) - Soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech vytvořili v srpnu asi 190.000 pracovních míst, což je méně, než se čekalo. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila organizace ADP. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že v soukromém sektoru v srpnu vzniklo asi 201.000 míst.

Organizace zároveň zpřesnila údaje za červenec na 177.000 nových míst, místo původně oznámených 185.000 pracovních pozic.

Americké ministerstvo práce zveřejní srpnová čísla v pátek. Vládní zpráva zahrnuje kromě soukromého i veřejný sektor. Nevšímá si zaměstnanosti v zemědělství.

Vývoj trhu práce je klíčovým ukazatelem pro americkou centrální banku (Fed), která se teď rozhoduje, kdy začne se zvyšováním klíčových úrokových sazeb. Příští zasedání Fedu věnované měnové politice se uskuteční v polovině září.

Ekonomové předpokládají, že v USA vzniklo v srpnu zhruba 220.000 pracovních příležitostí mimo zemědělský sektor. Bylo by to o něco více než 215.000 nových míst v předešlém měsíci. Míra nezaměstnanosti podle jejich odhadů mírně klesla na 5,2 procenta z červencových 5,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK